Бійців АТО реабілітують за новітніми методиками американських психологів

22 Грудня 2015, 16:55
4017

У Волинському обласному госпіталі ветеранів війни застосовують методики, які тутешні лікарі перейняли на тренінгах американських психологів і фахівців провідних приватних клінік України і Західної Європи.

Про це в інтерв’ю «Радіо СіД-ФМ» розповіла головний лікар госпіталю Тетяна Масікова.

Як зазначила керівник установи, реабілітаційний центр для учасників АТО, який відкрито в госпіталі ветеранів війни 1 жовтня 2014 року, нині лікує бійців зі статусом учасників бойових дій та статусом інвалідів війни.

«Хоча на початках центр працював із мобілізованими хлопцями за направленнями військово-лікарської комісії госпіталю Луцького гарнізону, – розповідає Тетяна Масікова. – А з квітня 2015-го почали лікувати демобілізованих бійців відповідно до обласної програми підтримки демобілізованих учасників АТО та членів їх родин».

Зцілюють бійців за трьома основними напрямками: є фізична реабілітація – для поранених і травмованих, медична – якщо є якісь захворювання, і є психолого-психіатрична реабілітація.

У рамках фізичної реабілітації в госпіталі застосовують кінезотерапію – це новий напрямок реабілітації, що передбачає лікування рухом. Тобто лікувальна фізкультура, яка передбачає виконання активних і пасивних рухів, певних вправ лікувальної гімнастики для досягнення конкретного терапевтичного результату.

«Щоб досконало опанувати подібними новітніми методиками, наші лікарі з’їздили на тренінги, організовані американськими фахівцями в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни, що на Київщині, – зазначає Тетяна Масікова. – Також наші спеціалісти навчалися реабілітації в приватних клініках. Бо найпередовіші техніки і технології передусім впроваджуються саме там».

«Для фізичної реабілітації госпіталю подарували реабілітаційну кабіну, яку ми нині освоюємо – її пожертвував благодійний фонд «Волинь-2014». Маємо інші прилади для розробки поранених кінцівок, для вправ із хребтом і таке інше».

Щодо психологічної реабілітації, то, за словами головного лікаря, спочатку йде діагностика, а далі психологи починають індивідуально працювати з воїнами.

«Є різні таблиці, за якими лікарі визначають та оцінюють зміни психологічного стану, – каже лікар. – А потім в даному напрямку працюють. Повірте, що результати хороші. Дякують як хлопці, так і їхні дружини, бо в родині налагоджуються нормальні сімейні стосунки. До речі, сімейні хлопці легше адаптуються до мирного життя. Бо, якщо ти сам-на-сам із проблемами, то вони важче впливають на психіку. Тому треба їх озвучувати, не боятися розповідати психологам про свої спогади. І головне – треба жити далі, не загострювати тему».

До слова, демобілізовані бійці-учасники АТО рідко залишаються наодинці з думками і спогадами завдяки клопотанню і підтримці не лише лікарів госпіталю, але й благодійників.

«Дякувати волонтерам і благодійним фондам – вони всіляко допомагають в реабілітації, – зазначає головний лікар госпіталю. – Коли приїздив білоруський гурт «Брутто», завдяки співпраці з фонду «Рідна Волинь» хлопці їздили на концерт. Безкоштовно, за кошти фонду «Новий Луцьк». А завдяки нашому відомому режисеру, заслуженому діячеві мистецтв України Віталію Іваницькому хлопці побували на естрадних концертах, на театральних виставах, на спортивних змаганнях. Та й до госпіталю приїздили артисти, наприклад відомий канадський скрипаль Василь Попадюк давав концерт. Музиканту так сподобалася аудиторія, що він запросив хлопців на концерт у Волинський академічний обласний драмтеатр».

Як наголошує Тетяна Масікова, пройти реабілітацію в госпіталі ветеранів війни може кожен учасник АТО. Потрібно лише направлення від сімейного лікаря на лікування.

«Якщо раптом ми не можемо вирішити якусь проблему, то є безліч спеціалізованих медичних закладів, послугами яких ми користуємося. Наприклад, судинні хірурги, нейрохірурги. Для консультацій використовуємо досвід лікарів буквально всіх медичних закладів Волині. Та й самі хлопці можуть безпосередньо звертатися до нас. Або через волонтерів, через організації учасників АТО – ми всіх приймаємо».

Головний лікар госпіталю пропонує навіть телефонувати безпосередньо у її приймальну: 72-14-43, або на особистий мобільний (050)378-0-495.

«Телефонуйте – зцілимо, допоможемо, порадимо, розкажемо куди звернутися!», – закликає Тетяна Масікова.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром