Дубнівська: у новоствореному ОСББ конфліктують через голову

22 Грудня 2015, 14:44
4232

На вулиці Дубнівській, 79 між мешканцями будинку розгорнулася справжня комунальна війна: одні – за керівника новоутвореного ОСББ, другі – проти.

Нещодавно Микола Скіц створив об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дубнівська, 79». З його слів, для цього зібрав потрібну кількість голосів мешканців. Вже й почав планувати, що варто зробити в будинку у першу чергу. Але виявилося, що голову підтримують аж ніяк не всі мешканці будинку, про це йдеться у сюжеті ВОДТРК.

«Тут не будинок, а сарай. Усі хочуть співпрацювати із начальником ЖЕКу № 7. Це людина, яка бере гроші, це 84 тисяч гривень на рік. Але нічого не робиться», – каже Микола Скіць.

Стіни у будинку обвалюються, у підвалі каналізаційні труби запхані тряпками, електрики немає, вікна уже два десятки років не фарбовані, труби треба міняти – перераховує будинкові проблеми голова. Щонайперше він планує встановити теплолічильник.

Люди теж незадоволені, як надають послуги і обслуговують будинок. Зі слів однієї із мешканок, дах у будинку протікає, під’їзди не прибирають, через не засклені вікна «гуляє» протяг.

Про те, що у будинку створене ОСББ, знали аж ніяк не всі мешканці. Обурило те, що рішення прийняли без їхньої згоди. Мешканці не проти утворення ОСББ, питання у тому – хто його очолюватиме.

Євгенія Назарчук не надто охоче підтримує таку ініціативу. Адже у ЖЕКу є свій електрик і сантехнік, які так само можуть залагодити проблеми.

«Для чого нам зміни. Цього чоловіка (мається на увазі Миколу Скіца) я бачу другий раз за чотири роки, тоді у нас були збори», – каже вона.

Однак чимало мешканців підтримують нового голову.  Мовляв, знають його давно, а причин йому не довіряти не бачать.

Попри розбіжності стосовно голови, люди розуміють, що правління будинком треба брати у свої руки.

«Не хочете Скіца. Хай буде другий голова», – каже Валентина Бірук.

Зі слів Миколи Скіця, директор ЖКП № 7 Микола Гарбарчук відмовився передавати йому як керівнику ОСББ документи прийому-передачі будинку. У ЖКП відмовилися коментувати цей конфлікт.

«Закон говорить, що передача документів відбувається протягом трьох місяців. То які питання у пана Скіца можуть бути до директора ЖКП № 7. Я навіть не знаю, чи офіційно він звернувся щодо передачі документації», – зауважив Юрій Крась, начальник відділу департаменту ЖКГ міськради:

Петро Лавринюк, голова обласної ради голів ОСББ теж стверджує, що житлово-комунальне підприємство має передати технічну документацію упродовж трьох місяців.

«Хоча в цей час мешканці можуть здійснювати самоуправління. Це не передача будинку, це передача технічної документації. З моменту створення ОСББ люди вправі керувати своїм майном. Якщо немає технічної документації, то в законі чітко прописано, що попередній баланс-утримувач має виготовити за свій кошт технічну документацію не більше як за півроку», – прокоментував він.

Як зауважив Петро Лавринюк, мешканцям не обов’язково збирати підписи і звертатися у різні інстанції, аби змінити голову ОСББ.

«Мешканці не обирають голову, мешканці обирають правління і ревізійну комісію. А голову правління обирає саме правління. Тому якщо є якісь питання до діяльності новоствореного ОСББ, то людям треба змінити правління», – порадив Петро Лавринюк.

У випадку будинку на Дубнівській всі підстави для ефективного господарювання у мешканців є, тим паче, об’єднання вже офіційно зареєстроване. Якщо, на їхню думку, при обранні голови були порушення законодавства, фахівці радять звертатися до суду.

Нагадаємо, до 1 липня наступного року українці мають створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Фахівці радять робити це вже, а не чекати до останнього моменту.


Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024