Торговці автобазару просять Гунчика і Палицю допомогти з реєстрацією

22 Грудня 2015, 14:17
1597

Представники місцевого автобізнесу прийшли до голів Волинської ОДА Володимира Гунчика та облради Ігоря Палиці, щоб поскаржитися на труднощі з реєстрацією вживаних автомобілів.

Замість голів з ними розмовляли заступники, які пообіцяли підприємцям посприяти з вирішенням проблеми, пише ВІП.

За словами продавців авто, наразі в Україні вже з місяць є проблема, коли люди, які придбали машини, не можуть їх зареєструвати.

Згідно з постановою Кабміну від 18 листопада 2015-го «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів», яка зокрема відмінила довідку-рахунок і замінила її довідкою про продаж. Однак у відповідну постанову закралася така помилка, що там прописали тільки «нові автомобілі». Її нібито й одразу ж помітили і вже 19-го внесли зміни.

Проте вже місяць як документи в очікуванні всіх погоджувальних підписів «мандрують» кабінетами міністрів та інших дотичних до цього процесу відомств. Натомість громадяни, які купують потримані машини, із 18 листопада просто не можуть їх зареєструвати, бо сервісні центри МВС, колишні МРЕО, не мають для цього алгоритму дій.

Підприємці наголошують: спочатку до проблеми поставилися з розуміння і просто чекали на «правильну» постанову, як їх запевняли, «з дня на день». Однак минав тиждень, другий, біля їхніх офісів почали вишиковувати черги тих, хто купляв у них вживані авто і не зміг їх зареєструвати.

Підприємці почали телефонувати на «гарячі лінії» центральної влади – наприклад, у той таки Головний сервісний центр МВС, департамент юридичного забезпечення, центральну канцелярію МВС, Мінфін і т.п. Єдине, що дали ці телефонні розмови, – можливість відслідкувати шлях змін до постанови і переконатися з тому, що влада навіть у найпростіших питаннях проявляє цілковиту байдужість та бездіяльність.

Частина підприємців готові до радикальних засобів, що змусять звернути увагу на цю всеукраїнську проблему, – аж до перекриття доріг.

Однак нинішній візит до очільників краю – намагання все ж поміркованим шляхом змусити Київ затвердити документ, що уже місяць блокує роботу підприємців та порушує конституційне право тисяч українців володіти своїм законно придбаним майном.

Власне, у середу, 23 грудня, має відбутися чергове засідання Кабміну. І гості волинських владних «пагорбів» запевнили, що коли документ не проголосують, вони вже не будуть прости, а вийдуть на протести.

Один із візитерів, Юрій Матчук, нагадав, що 70% надходжень наших митарів – від розмитнення транспортних засобів. За жовтень Волинська митниця перевиконала план на 86 мільйонів гривень. Із них 43 мільйони пішли у бюджет області. Натомість – таке ставлення до них, хто реально наповнює скарбничку краю, – обурювався він.

«Телефоную по київських номерах і сам не вірю тому, що чую! Говорю по голосному зв’язку, щоб усі мої колеги чули, як нас водять за носа! Вони, бачте, ніколи не думали, що питання набирає такої ваги», – ділився наболілим промовець.

Найприкріше те, що це насправді не зміни, які треба прораховувати, а виправлення звичайних технічних помилок, які вже місяць блокують роботу. Резюмуючи сказане, підприємці наголосили: все ще сподіваються на розуміння і сприяння у вирішенні проблеми та те, що області чиновники здатні не лишень наради проводити, а й реагувати на виклики часу та громади. Якщо ж цього не станеться, то вони будуть протестами показувати владі якість її роботи.

Заступник голови Волиньради Олександр Пирожик запевнив, що передасть голові представницького органу Ігорю Палиці їхнє звернення. Він уточнив, що найліпше цю проблему взагалі можна було би спробувати вирішити телефонним дзвінком. Чи, можливо, й документом на основі звернення за підписом двох голів.

Заступник голови ОДА Сергій Кошарук зазначив, що йому приємно бачити, як свідомі люди об’єднуються задля вирішення проблеми. І добре те, що вони перш звертаються до влади як до союзника, що може допомогти у цьому питанні. Він також наголосив: що має бути офіційне звернення, бо чиновники діють у межах закону.

Заступник голови найвищого виконавчого органу краю Сергій Кошарук уточнив, що звертатися треба все ж до тих, хто може вплинути на процес. А вони, своєю чергою, через звернення на Київ покажуть, що питання важливе і має бути внесено на засідання Кабміну. На тому присутні й зійшлися.

Представники влади отримати від візитерів звернення. А підприємці пообіцяли чекати засідання Кабміну. Від того, почують їх чи ні, залежатимуть їхні подальші дії.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром