У Старому місті реставрують історичні пам'ятки: що вже встигли зробити

22 Липня 2021, 15:33
У Старому місті реставрують історичні пам'ятки 785
У Старому місті реставрують історичні пам'ятки

В історичній частині Луцька завершують реалізацію проєкту «Нове життя Старого міста».

Його мета та діяльність передбачає ремонт підвалів, фасаду монастиря єзуїтів, башти Чорторийських з оборонним муром, а також благоустрій прилеглих територій. На реалізацію в межах грантової Програми транскордонного співробітництва «Польща - Білорусь - Україна» виділили понад 30 мільйонів гривень. Про це йдеться на сайті Луцькради.

Нині здійснили реконструкцію південно-західного фасаду монастиря єзуїтів. Відновили стіни башти Чорторийських та частину оборонної стіни. Тривають археологічні дослідження у нещодавно виявлених підвалах, про які раніше нічого не було відомо. Уже облаштували вхід у підвали. Зробили реконструкцію внутрішнього і зовнішнього дворів. Завершують реконструкцію підвалів монастиря єзуїтів.

\

Крім цього, тут планують відремонтувати територію поруч із входом у підземеллям Собору та висадити зелені насадження. 

«Все, що ми задумали, буде втілено у життя. Плануємо відкрити сучасний Музей-майстерню лицарства і середньовічних часів, встановити силіконову фігуру монаха-єзуїта, голограму привида, мультимедійні екрани та багато іншого. Саме ці речі дадуть нове життя підземеллям», - наголосила начальниця управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Вікторія Гомонець.

Під час розкопок вдалося відшукати унікальні речі, яких немає жоден музей України. Це і скляний посуд, ручне оригінальне оздоблення камінів, цегла «дзеркально» датована 1826 роком і навіть заклад-мініатюр, який ставили на куток під час будівництва приміщення на знак добробуту та благополуччя. Але це лише частина тих унікальних речей, які зберігають підземелля. Вони також будуть представлені у підземеллях на спеціально відведених місцях.

Варто зазначити, об'єднавши підземелля вежі Чорторийських з підземеллями кафедрального Собору, Луцьк матиме найдовші підземелля в Європі. Планують у цих приміщеннях влаштовувати екскурсії, що триватимуть понад годину. І це буде ще одна частина масштабного історико-культурного комплексу, що об’єднає Замок Любарта, Старе місто і реконструйовану Замкову площу.

Планують, що для відвідувачів відкриють вежу Чорторийських та підвали монастиря наприкінці вересня – на початку жовтня цього року. На територію вхід буде безплатним. Платити доведеться лише за екскурсії, кошти від яких йтимуть на утримання даної території.

Читайте також: У Луцьку презентували відреконструйовані підвали Вежі Чорторийських

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром