«Я вірю, що альтернативна педагогіка в Луцьку матиме все більше красивих, чоловічих облич», – Юлія Марушко про вальдорфську школу

19 Вересня 2017, 17:54
3631

 «Ти схожа на стюардесу», – сказав на вечірці «Буковіна Паті» ді-джея Shantel, дідусь і бабуся  якого родом з Чернівців, красивий чоловік. «А ти - на Фреді Меркурі», – сміючись, відповіла я. Виявилося, ми – колеги-вчителі.

22 вересня о 18:30 Книгарня «Є» запрошує на бесіду з ініціаторками вальдорфської школи у Луцьку на тему: «Вальдорфська школа як альтернатива». Представниці вальдорфської ініціативи у Луцьку говоритимуть про зроблені перші кроки до відкриття вальдорфської школи, перспективи відкриття вальдорфських класів і роль мистецтв у повноцінному розвитку особистості. До розмови запрошують батьків, вчителів та всіх, кого цікавить альтернативна освіта.

Особисто я персонально  запрошую чоловіків! 

Вальдорфську педагогіку вперше я побачила у фільмі на курсах німецької мови. Бородатий чоловік в лісі працював з деревом. Що мене так зачепило: ліс, борода чи школа - досі загадка. Знаю, що за 9 років моїх вальдорфських мандрів і відвідин альтернативних шкіл Європи та світу, я зрозуміла - педагогіка то не лише жіноче (яким би красивим воно не було) обличчя.

І мова тут не в статистиці: жінок в Україні більше, ніж чоловіків, і не в цифрах - зарплата вчителя нікудишня, а в сприйнятті - бути чоловіком вчителем/вихователем/працювати в групі продовженого дня в Україні загалом та в Луцьку зокрема - нереально та просто соромно.

Початок в Німеччині

Світ готується до 100-річчя з дня заснування вальдорфської педагогіки. Нині у 70-ти країнах світу працює більше тисячі вальдорфських шкіл та понад 2000 вальдорфських садків. 

Першу вальдорфську школу відкрили у вересні 1919 року в німецькому Штутгарті з 12 викладачами та 256 дітьми, які навчалися до восьмих класів. Це була фабрична школа для дітей працівників сигаретної фабрики «Вальдорф-Асторія».

Засновник школи, Рудольф Штайнер, в серпні 1919 року дав цикл лекцій «Людинознавство як основа педагогіки» майбутнім вальдорфським вчителям. Важливе уточнення - чоловікам - майбутнім вальдорфським вчителям, адже в той час ступінь вчителя могли мати лише чоловіки.

Вальдорфська школа - реформаторська школа, де в післявоєнній Європі разом змогли навчатися хлопчики і дівчатка. Цікаво, що лише через 7 років після заснування школи з’явився перший вальдорфський садок.

98 років пройшло з того дня, а в Україні та ж ситуація з точністю до навпаки. Імпульс вільних шкіл в країнах колишнього пострадянського простору на практиці  втілюють жінки. «Вам потрібні вчителі чоловіки!» - як мантру повторювала вчителька французької вальдорфської школи міста Гамбург. У Європі 60-70 відсотків вчителів - чоловіки.

Вальдорфська педагогіка в Україні

Перший вальдорський дитячий садок і перша вальдорська школа були засновані в 1993 році в Одесі. Першими доцентами були Крістіане Ляйсте на Еріка фон Луке, які в травні цього року приїздили з семінаром до Луцька.

У 2014 році вальдорфська педагогіка набула статус офіційної освітньої програми в нашій державі. В Україні  є 4 офіційно визнані вальдорфські школи (Одеса, Дніпро, Київ, Кривий Ріг).

Вальдорф Луцьк 

Інтерес до вальдорфської освіти продовжує зростати і на західній Україні. У 2015 році у Луцьку виникла вальдорфська ініціатива, яка у травні 2016 року увійшла до «Асоціації вальдорфських ініціатив України». Мета луцької вальдорфської ініціативи – створення альтернативних дитячого садка і загальноосвітньої школи в Луцьку.

Репродукція картини Кете Кольвітц «Мама з дитиною» Марушко, воскові крейдочки
Репродукція картини Кете Кольвітц «Мама з дитиною» Марушко, воскові крейдочки

 

«Просяктися силою уваги, мати мужність для істини. Відшліфовувати відчуття душевної відповідальності»

Ці слова сказав Рудольф Штайнер в останній, 14-ій лекції майбутнім вальдорфським вчителям («Людинознавство як основа педагогіки» 5 вересня 1919 року).

Настане день, коли в Луцьку відбудеться веселе свято для батьків і дітей - відкриття першої вальдорської школи. А буде це тим швидше, чим більше чоловіків дослухаються до духу часу - необхідності вільної школи, де реалізується імпульс самоврядування, школи для дітей всіх здібностей і верств, місця, де втілюється соціальна ідея спільного навчання. І допоможуть нам, тим, хто впроваджує альтернативну педагогіку у нашому місті. 

Я вірю, що альтернативна педагогіка в Луцьку матиме все більше красивих, чоловічих облич. Адже вільна вальдорфська школа - це наша спільна робота. Приходьте 22 вересня о 18:30 в книгарню «Є»! 

Долучайтеся до Луцької вальдорфської ініціативи у Facebook, щоби вчасно отримувати всі новини Вальдорф-Луцьк.

Освітній центр «Коло»
Домашній міні-садок. Луцьк

www.waldorf-lutsk.org

Юлія Марушко, журналістка, вальдорфська вчителька, ідейниця вальдорфської ініціативи у Луцьку, художниця, громадська активістка, засновниця культурного об'єднання «ArtMaidan» у Гамбурзі.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром