У міськраді лише 21,4% жінок, секретар пропонує об’єднуватися

21 Грудня 2015, 16:48
2731

В обласному центрі депутатський корпус майже на чверть складається з депутаток, решта – чоловіки.

Про це під час прес-конференції за результатами «Гендерного моніторингу місцевих виборів-2015» серед 15 областей України розповіла координатор та експерт проекту у Волинській області Оксана Ярош.

За її словами, загалом в Україні та у Луцьку зокрема спостерігається збільшення кількості жінок, які балотуються у депутати. Проте воно незначне та має деякі особливості.

«Є тенденція до збільшення відсотку жінок у місцевих радах. Але тут потрібно враховувати той факт, що кількість депутатів у радах зменшилася. Тобто маємо таку ситуацію: якщо раніше у Луцькраді було 50 депутатів і 16% серед них жінки, то вже у 2015 році ми отримали 21,4% жінок, але депутатів стало менше – 42», – пояснила гендерну ситуацію у місті Оксана Ярош.

Також експерт зазначила, що на Волині майже всі партії дотрималися гендерної квоти (34,8%), яку вимагав Закон України «Про місцеві вибори». Але за результатами виборів серед депутатів місцевих рад Волинської області жінки склали 22,7%.

«Ще одна загальна тенденція: що вищий рівень ради, то менше у ній жінок. Тому у районних радах найбільше депутаток. Ми це пов’язуємо з тим, що ці ради мають менший рівень суспільного впливу», – розповіла Оксана Ярош.

В Україні серед умовно дружніх до кандидаток і депутаток такі політичні партії, як «Наш край», «Відродження», Опозиційний блок, Об’єднання «Самопоміч», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», УКРОП, Радикальна партія Олега Ляшка, БПП «Солідарність», Аграрна партія України, Всеукраїнське об’єднання «Свобода». За словами експертів, у різних областях все відбувається дуже по-різному.

«Ми дійшли висновку, що це дуже залежить від керівника обласного осередку», – пояснює Оксана Ярош.

Щодо Волинської області, то депутатками обласної ради стали лише 4% від загальної кількості кандидаток.

«І ще ми помітили, що якщо партія потужна і очевидно, що вона пройде до місцевої ради, то кількість жінок у ній помітно менша», – зауважила експерт проекту у Волинській області Наталія Рябушенко.

Секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко також прокоментувала результати виборів до місцевих рад. Вона переконана, що особисте не має виходити на передній план, коли мова йде про жінку- політика, яка посідає високу посаду чи отримує депутатський мандат.

«Розумію, що це певний рівень публічності і я до нього готова. Але для особистих запитань має бути свій час і місце. Зізнаюся чесно, що спочатку я не схвалювала цю 30% норму в законі. Але тепер переконана, що саме це допоможе з часом нам жінкам-політикам позбутися гендерних стереотипів. Крім того, переконана, що нам, депутаткам міськради, а нас, до речі, дев‘ятеро, варто об’єднатися, незалежно від партійної приналежності», – прокоментувала гендерну ситуацію у місцевій політиці Юлія Вусенко.

До слова, на прес-конференцію оголошення результатів моніторингу прийшло троє чоловіків голова міського партійної осередку «Громадянської позиції» Сергій Чуріков, журналіст та волонтер Мирослав Ватащук і журналіст Волинського агентства розслідувань Антон Бугайчук.















 

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром