Луцькі волонтери «перезавантажили» Україну

21 Грудня 2015, 13:49
2448

Громадська організація «Інститут волонтерства та громадської співпраці» презентувала календар «Україна 2016. Перезавантаження».

Тепер кожен, хто бажає долучитися до збору коштів на потреби бійців 14-ї бригади, може придбати календар у волонтерів. Про це у неділю, 20 грудня, під час презентації розповів активіст організації Стас Ольшевський.

«Наразі ми надрукували 100 примірників. Наступного тижня з’явиться ще 200-300. Загальний тираж  залежатиме від того, наскільки активно купуватимуть календар. Зібрані від продажу кошти плануємо витратити на потреби 14-ї бригади. Зазвичай намагаємося спрямовувати гроші на якісь серйозні речі, зокрема як «прокачку» квадрокоптера, деталі до нього. Цього разу збиратимемо на тепловізор», – розповів волонтер.

До реалізації проекту долучилося багато лучан: фотографи, стилісти, працівники музеїв, магазинів та салонів краси, які допомагали порадами, реквізитом та ідеями.

Луцький фотограф Павло Березюк свою участь у створенні волонтерського календаря пояснює просто: «Я завжди допомагаю волонтерам, чим можу і як можу». Цього разу він також не зміг залишитися осторонь. Павло Березюк вважає, що всі знімки вдалися й важко виділити щось конкретне.

«Але є одне фото, яке вийшло у нас спонтанно. Це дівчина у торговому центрі. Фотографія з точки зору законів жанру неякісна. Це був просто випадковий кадр, не було ні спалаху, ні спеціального світла. Однак знімок вийшов доволі глибоким: коли дівчина у військовій формі зайшла у супермодний бутик і взяла «дорогуще»  плаття і в неї справді з’явилися сльози на очах. Запитав у неї: «Ти граєш?».  Оля відповіла: «Та ні, мені на душі якось враз стало важко», – поділився враженнями від роботи над календарем Павло Березюк.

1

Модель Ольга Валянік також пригадала роботу саме над цим знімком.

«Я дуже пройнялася історії своєї героїні: дівчини-військової, яка повернулася на ротацію до свого рідного міста. Коли вона ходила торговим центром, то помічала, як люди на неї дико дивляться. Я також це на собі відчула. В очах таких дівчат, які ходять «по формі», з великими наплічниками, можна побачити все, що вони пережили на сході. Насправді цей кадр для мене дуже важливий. Спочатку я просто мала тримати плаття та дивитися у дзеркало, але в якийсь момент не стрималася і розплакалась. Мені було дуже боляче», - зізналася Ольга Валянік.

Під час презентації календаря волонтерська організація відзначила всіх людей, які допомагали створювати календар. Серед них була й луцький стиліст Анна Хомяк.

«Я не можу залишатися осторонь тих подій, які сьогодні відбуваються в країні. Тому відразу погодилася приєднатися до проекту. Працювати було легко та приємно, напевно, через те, що моделями були самі волонтери. На мою думку, у цьому календарі головне не те, наскільки правильно й естетично виконані знімки, а те, чи вони знаходитимуть відклик у серцях людей, змушуватимуть їх задуматися про нашу непросту ситуацію в країні», – розповіла стиліст проекту.

1

Найбільше Анні Хомяк запам’яталася робота над фотографією, на якій дівчини молиться за цілісність України.

«Хотілося багато вмістити в цей кадр. Коли ми знімали, то не могли стримати емоцій. Для створення відповідної атмосфери обрали католицький храм, у руках у дівчини кримськотатарський прапор. Ідея була в тому, щоб у погляді героїні читалася віра, тверда віра у щасливе майбутнє і цілісність України», – пригадує Анна Хомяк.

Придбати календар можна, звернувшись до ГО «Інститут волонтерства та громадської співпраці», або безпосередньо до її активістів Любави Казмірчук, Юлії Євпак та Стаса Ольшевського.

До слова, редакція Район.Луцьк вже купила примірник волонтерського календаря та закликає всіх небайдужих долучитися до збору коштів для бійців 14-ї бригади.

1

1

1

1

1

1

1

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром