Руйнують чи реставрують: що чекає на будівлю, в якій діяла Луцька українська гімназія

09 Липня 2021, 17:50
Будівля в якій діяла Луцька українська гімназія 1244
Будівля в якій діяла Луцька українська гімназія

У центрі Луцька знесли частину історичної будівлі на вулиці Гаврилюка, 14. У ній з 1931 року до грудня 1939 року діяла Луцька українська гімназія. Відомо, що в тому осерді освіти та культури Волині свого часу викладав Модест Левицький.

Як пише історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко, гімназію на тогочасній вулиці Плоцькій, 20 планували добудувати, але проєкт не реалізували повністю, оскільки більшовицька влада закрила її.

Будівля колишньої гімназії, не має статусу пам'ятки та нині перебуває у приватній власності.

«Пропозиція надати статус пам'ятки подана в управління культури Волинської обласної державної адміністрації відповідно до порядку обліку об'єктів культурної спадщини, але поки відповіді не отримали. Наразі будівля немає ніякого статусу», – розповів у коментарі для Район.Історія очільник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

Читайте також: Знищена садиба: мер Луцька прокоментував знесення будинку на вулиці Ярощука

Теперішній власник будівлі поясняє потребу перебудови аварійністю будівлі. Наразі знесли ліве крило будівлі.

«Я ніколи не думав його розвалити, по тій причині, що в цьому приміщенні вчився дядько моєї дружини. Він із 1923 року народження, Бородюк Микола Дмитрович», – розповів власник будівлі Станіслав Шайко.

Коли чоловік придбав будівлю, на вже ній була тріщина і вона почала відвалюватися. Наразі розібрали приміщення із лівого боку. Стіни вражені грибком, де-не-де містяться тріщини.

Читайте також: Грибок на стінах та напівзруйнований підвал: музей у Затурцях потребує ремонту

«Треба було розібрати це все, підперти той фундамент ніяк неможливо. Коли почали демонтовувати це приміщення, то розібрали дах. Там було вже зігнивше. Всі ці перекриття треба повністю переробити і лишити тільки стіни. Для того, щоб розібратися із фундаментом була зроблена геологія грунтів. Глибина залягання грунту на якій можна робити опору – більше шести метрів», – розповів власник історичної будівлі.

Кожну цеглу старої будівлі чистять та зберігають, аби пізніше використати при будівництві. Закінчити роботи планують за два роки. В будівлі також є старовинні двері, які планують зберегти та відреставрувати. В приміщенні Луцької української гімназії власник планує зробити освітній чи культурний центр. 

Стару цеглу знову використають
Стару цеглу знову використають

Цеглини в будинку
Цеглини в будинку

Вигляд, який матиме історична будівля
Вигляд, який матиме історична будівля

Архітектор Тарас Пахолюк, який працює зараз над цією будівлею розповів, що дуже важливо не втратити її цінність та  облік, яскраві елементи по кладці, по рамах на вікнах.

Читайте також: Модерністську будівлю 1930-х років у Луцьку відмовляються визнавати пам'яткою архітектури

«Основний принцип реконструкції, реставрації чи втручання в будь-яку існуюючу пам'ятку або архітектуру, яка має певну історичну цінність, полягає в тому щоб, не нашкодити її візуальній цілісності. Надбудова повинна показувати різницю епох, в цьому й заключається правильність сучасної реконструкції, яка закріплена по усьому світу. Сучасна архітектура повинна підкреслювати базову історичну, яка вже була сформована. Цим принципом ми і керувалися, коли розробляли ескіз гімназії. 

Також ми намагалися максимально толерантно обійти існуючі цокольний і перший поверх. Історично є документи, де вже сформувалися наміри добудувати верхні поверхи для гімназії, бо ще в ті часи не вистачло площі для учнів. Це є сучана інтерпретація історичних потреб», – розповів архітектор.

Луцька українська гімназія. Листівка
Луцька українська гімназія. Листівка

З подвір'я Луцької української гімназії відкривається краєвид на Старе місто і власник планує зробити там майданчик, який буде доступний туристам.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром