Лучани не надто переймаються псевдоволонтерами

19 Грудня 2015, 18:01
1784 Джерело: volynnews.com

Петиція до Луцької міськради щодо перевірки діяльності сумнівних благодійних і волонтерських фондів, а також впорядкування місць для жертовних скриньок не набрала потрібної кількості голосів – відтак не буде розглядатися мерією.

Про це свідчить перебіг голосування за петицію на сайті «Єдина система місцевих петицій».

У зверненні лучанина Сергія Абрама, опублікованому 4 грудня в розділі «Благоустрій міста та будівництво», йдеться:

«Про визначення місць для здійснення благодійної та волонтерської діяльності

У Луцьку існує проблема із діяльністю «благодійних фондів», недобросовісних громадських організацій та приватних осіб, котрі збирають кошти у скриньки на вулицях міста.

Кошти ніби збирають на потреби АТО, дітям учасників АТО, для хворих дітей і т.д.

Під час перевірки документів неодноразово були ситуації що людям, котрим збирали кошти, не були повідомлені про це, або ж вони просто не отримували ці кошти від таких «благодійників». Також дані «волонтери» - збирачі зі скриньками, доставляються небайдужими активістами до міськвідділу міста, через ряд фактів, котрі свідчать про те, що даний фонд веде шахрайську діяльність.

У Луцьку є громадські організації та волонтерські організації, які своєю діяльністю зарекомендували себе, як прозорі та чесні організації! Але випадки з недобросовісними організаціями та псевдоволонтерами кидають на них тінь.

Правоохоронці не мають достатніх підстав задля припинення діяльності шахрайських «фондів».

Єдиним вирішенням даної проблеми, на сьогодні, є впорядкування діяльності по збору коштів з громадськими організаціями та благодійними фондами на території міста Луцьк.

Тому пропонується Виконавчому комітету прийняти вішення «Про визначення місць для здійснення благодійної та волонтерської діяльності в місті Луцьк», у якому визначити критерії для надання дозволу на збір коштів та чітко визначити місця для відведення цієї діяльності.

Пропозиції щодо вимог та процедури надання дозволів для ГО та БФ:

– Надання установчих документів: статуту, свідоцтва про державну реєстрацію та заяви;

– Надання інформацію про засновників та керівників ГО чи БФ;

– Надання звітів про діяльність

Процедура видачі дозволу повинна бути максимально швидкою та прозорою та передбачати відкликання цього дозволу у будь який момент.

Пропозиції щодо місць для збору коштів:

– Театральний майдан

– Зупинка Там-Там в сторону проспекту Перемоги

– Київський Майдан

Збір коштів у транспорті, в торгівельних закладах на залізничному та автобусних вокзалах та станціях пропонуємо взагалі заборонити».

На жаль, лучани не підтримали петицію – на завершення голосування набрано всього 44 голоси із 300 потрібних. Хоча в сусідньому Львові мерія за сприяння та підтримки громадських активістів всіляко протидіє шахрайствам навколо волонтерства. Принаймні щодня влаштовують спільні рейди з виявлення аферистів і псевдо-скриньок для пожертв.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
19 Грудня 2015, 21:52
то дійсно:волонтерів як блох...
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром