Луцька ферма черв'яків пішла на Спільнокошт

07 Липня 2021, 11:13
Каліфорнійський черв'як переробляє овочі, фрукти, залишки готової їжі, хліб, жмих від кави, скошену траву, гній, картон, паперовий посуд та ще багато іншого 1103
Каліфорнійський черв'як переробляє овочі, фрукти, залишки готової їжі, хліб, жмих від кави, скошену траву, гній, картон, паперовий посуд та ще багато іншого

Виробник гумусу «Пастернак Біо» масштабує верміферму каліфорнійського черв'яка для утилізації органічних відходів. 

Для цього луцькі підприємці вирішили запустити краудфандингову кампанію, щоб залучити гроші однодумців. Якщо вони зберуть 30 тисяч гривень, то компанія Kotex подвоїть цю суму. Про це йдеться на сторінці ініціативі на сайті Спільнокошту, де можна зробити внесок для підтримки ідеї. 

«В Україні, зокрема і в місті Луцьк, є велика проблема з утилізацією органічних відходів, в тому числі і харчових. Законодавством України, заборонено вивозити на смітники харчові, органічні відходи. На сьогодні держава та місцеве самоврядування не може запропонувати дієвий та мало затратний спосіб утилізації відходів. 

Попри те, що вже у містах розміщенні контейнери для розподілення відходів, органічні відходи також вивозяться на смітники для твердого побутового сміття.  Одним з ефективних рішень такої ситуації є переробка харчових та органічних відходів Каліфорнійським черв’яком, після чого створюється органічне добриво біогумус», — йдеться в описі проєкту. 

Ще однією важливою соціальною складовою проєкту є утилізація опалого листя та «зелені відходи», яке населення звикло спалювати. Підприємці пропонують компостувати та переробляти за допомогою верміферм, які дуже легко можна зробити на будь-якому подвір'ї.

Верміферма — це місце, де вирощують черв'яків. За їх участі створюється високоякісний біогумус, який у кілька разів краще засвоюється рослинами ніж звичайний перегній, є якіснішим.

«Також нашою метою є співпраця з місцевим самоврядуванням щодо створення централізованого місця та верміферми для перероблення опалого листя та «зелених відходів», які зазвичай спалюють. Таким чином, місцеве населення не буде отримувати штрафів за спалювання, а влада розв'яже проблему з великою перспективою в напрямку екології», – переконана Юлія Ютовець, яка представляє ідею на Спільнокошті. 

Читайте також: Луцький підприємець розповів, як заробити тисячі євро на каліфорнійських черв’яках

Команда Пастернак Біо
Команда Пастернак Біо

Верміферма у Луцьку
Верміферма у Луцьку

Читайте такожГній і Закон: що потрібно українським ґрунтам

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром