«Роздержавлення – це переважно «старі пісні про головне», – Ігор Чайка на медіафорумі в Луцьку

10 Вересня 2017, 17:55
2633

Голова Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка розповів на  West Media Forum про таку «національну забаву», яка називається роздержавлення засобів масової інформації.

Спікер роз’яснив, чи це є новий формат взаємин із владою, чи «старі пісні про головне».

На думку Ігоря Чайки, в більшості випадків це і є «старі пісні про головне», тому що існує дві тенденції, коли влада не хоче відпускати від себе ЗМІ.

Перша – небажання залишати такі площадки, де можна зранку до ночі розповідати про себе любимих, куди поїхав голова райради, чи з ким зустрівся голова адміністрації, а інколи це все на одній сторінці по три фотографії. Він зазначив, що це зовсім не ЗМІ, а  інформаційний бюлетень діяння ради чи адміністрації.

А друга причина теж суттєва – це майнові конфлікти, коли згідно із законом майно редакції, яка йде на роздержавлення, залишається для оновленої редакції. І ці приміщення «зривають дах» у чиновників. Вони починають робити якісь незрозумілі речі, не зважаючи на закони.

Аби підтвердити свої слова, Ігор Чайка показав два відеоприклади роздержавлення ЗМІ.

Перше – це подія, яка відбувалася у Львові ще до початку існування терміну «роздержавлення». Зокрема, продемонстрував відеоролик про газету «Ратуша», яка пішла на примусове роздержавлення ще до закону про нього. Це сталося через конфлікт редакції з міським головою міста.

Ще одним доречним прикладом можна назвати ківерцівську газету «Вільним шляхом». У Ківерцях теж розгорівся конфлікт між районною радою і газетою. Колектив редакції оголосив, що готовий піти на роздержавлення, а чиновники ради робили все, аби цього не допустити.

«Зараз ще досі тривають суди, йде шалений тиск на редакцію. Ми надіємося, що все закінчиться позитивно для редакції, і вона сама зможе вирішити свою долю», – підсумував свій виступ Ігор Чайка.

На завершення присутні поставили запитання й отримали вичерпні відповіді на них.

Захід відбувся у КРЦ «Адреналін Сіті»

 

Коментарі
11 Вересня 2017, 01:41
Навчіть журналістів писати, уникаючи російської кальки і повторів .
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром