Петро Антип презентував свою книгу у Музеї Корсаків

19 Червня 2021, 10:06
Петро Антип презентує свою книгу 925
Петро Антип презентує свою книгу

Відбулася зустріч із заслуженим художником України, членом Національної спілки художників України, відомим скульптором, маляром та графіком Петром Антипом.

На заході 18 червня побувала журналістка Район.Луцьк.

Митець презентував свою книгу «Велика казка про маленького хлопчика». Підтримати презентацію прийшов і засновник Музею сучасного українського мистецтва Віктор Корсак.

Цю книжку видало «Наш формат» — сучасне модне та актуальне видавництво. Коли ознайомилися із нею, то запропонували її інвестувати та уклали ексклюзивний контракт, що саме вони її друкуватимуть.

«Цю казку я задумав для своїх онуків і онуків моїх друзів. У моїх друзів є друзі, яких я не знаю, – я б їм теж порадив почитати разом із їхніми дітьми й онуками», — ділиться чоловік.

Розповідає, що труднощів при написанні не було. У першу чергу дав прочитати книгу своєму внукові та рідним. Їм сподобалося, але художник вважав, що це не достатньо об’єктивна оцінка. Таким чином він почав давати книгу незнайомим людям, з якими їздив у поїздах. До речі, ті теж давали схвальні відгуки.

«Я часто їздив у відрядження поїздами «Інтерсіті» – зручно, пиши із задоволенням, можна контролювати час. Інколи в поїздках пропонував почитати казку незнайомим людям: не прислухався, що вони говорили, а дивився на їхні емоції. І відчував, що прочитане їм подобається. Упевненість росла», розповідає про «тестування» книги.

Щодо порад про те, як читати його казку, каже, що краще по кілька розділів в день, а не одним махом. У тексті намагався закласти максимально багато смислів. Її варто читати вдвох – дорослому та дитині. Петро Антип каже, що намагався все писати так, аби після прочитання дитина цікавилася природою та ставила питання, шукала на них відповіді та дізнавалася щось нове. Дорослий же може глибоко аналізувати текст та шукати в ньому аналогії зі справжнім життям.

«Я спочатку думав із жука, наприклад, зробити вертоліт. Потім я повністю відмовився від цієї думки. Зараз діти і так постійно сидять у всіляких гаджетах, тому я й хотів зробити акцент саме на природі та її красі. Я вірю, що все створене людиною почерпнуте з природи. Я надіюсь, що діти, які прочитають цю казку, почнуть більше дивитися в природу», — розповідає митець.

Петро Антип ділиться, що в казці є також і трохи автобіографічного. Наприклад, момент, де хлопчик хоче догнати сонце. Насправді в дитинстві чоловік і справді з друзями намагалися це зробити.

Продовження казки писати не збирається. Взагалі вважає себе саме художником, а писати спробував, бо виникла така ідея.

«Це – твір мистецтва, тому що чим більше сенсів має якась річ, то більше сенсу воно має. Це саме про цю книжку. Це також і філософська праця. Вона мені подібна на Ніцше», — коментує Віктор Корсак.

Читайте також: Голоси жінок, яких змушували мовчати: у Луцьку презентували нову збірку Катерини Калитко

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром