Волинським громадам розповіли про виклики у просторовому плануванні

18 Червня 2021, 14:14
Фото ілюстративне 940
Фото ілюстративне

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує навчання з просторового планування для понад 80 громад з шести областей Західної України - Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської та Волинської.

Про це інформує регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Нинішній захід – це продовження циклу навчальних семінарів для спеціалістів громад з просторового планування та управління природними ресурсами які організовані Програмою. Розуміння організації простору в громаді та наявних ресурсів є основою підготовки якісної стратегії як на місцевому рівні, так і на вищих рівнях стратегічного планування.

Нинішня зустріч була присвячена викликам просторового планування. Досвідчені експертки Катерина Степчук та Тетяна Данилів обговорили разом з представниками громад основні проблеми ТГ та виклики у просторовому плануванні, методи розв'язання проблем та реагування на ризики у просторовому плануванні, різні види завдань з просторового планування, відповідні формати та документацію на них тощо.

Зокрема, Данилів розповідала про актуальність змін у законодавстві та важливість підключення до державного будівельного реєстру, а також про присвоєння адрес об'єктам будівництва та об'єктам нерухомого майна. Та у цілому про виклики просторового планування та адаптацію до них.

 «Створення уповноважених органів місцевого самоврядування (містобудування та архітектури, з присвоєння адрес об'єктам будівництва та нерухомого майна, архітектурно-будівельного контролю) надає можливість наблизити надання адміністративних послуг в сфері будівництва для мешканців громади. А єдина державна електронна система у сфері будівництва – отримання доступних та зручних адміністративних послуг, відкритість та прозорість, актуальна інформація про статус розгляду поданих через електронній кабінет електронних документів», - зазначила експертка Тетяна Данилів.

 «Коли ми сьогодні ведемо мову про підвищення легітимності документації з просторового планування, ми вкладаємо у зміст не лише дотримання законодавчих вимог, тобто легітимності у правовій площині, а й у визнанні прийнятих владою рішень у сфері просторового планування жителями наших громад, у вираженні зв'язку  інтересів людей з їх внутрішньою оцінкою, яка залежить від їх стверджень, світосприйняття та повсякденного життя. Досягнути цього ми можемо лише застосовуючи широке коло інструментів залучення усіх зацікавлених сторін на усіх етапах планування», - зауважила експертка.

Наголосимо, що просторове планування та управління природними ресурсами є не лише однією із найактуальніших, а й такою, що наразі зазнає найбільших законодавчих нововведень. Навчальна програма для відібраних громад складається з 5 онлайн-семінарів. Кожен успішно пройдений семінар – це крок назустріч успішному розвитку громади. Після проходження навчання учасникам буде запропоновано виконати завдання. За результатами надісланих заявок, відвідування семінарів та виконання завдань, представники 48 громад з всієї України зможуть отримати підтримку у підготовці завдання на розробку Комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади або у проведенні аудиту земельних ресурсів.

Читайте також: Держекоінспекція збільшить суми збитків за самовільне використання водних ресурсів

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024