Здійснення особистого прийому громадян: наскільки можливо потрапити до луцьких депутатів

17 Червня 2021, 12:13
Луцька міська рада 836
Луцька міська рада

Протягом лютого-березня 2021 року представники ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» відвідували прийоми громадян депутатів Луцької міської ради відповідно до графіків та адрес, оприлюднених на офіційному сайті Луцькради.

У разі відсутності адрес депутатських приймалень чи графіків проведення особистих прийомів на сайті міської ради, таку інформацію уточняли в телефонному режимі, контактуючи напряму з депутатами за оприлюдненими номерами телефонів. Про це інформує «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу».

В результаті прямої перевірки проведення/не проведення представниками Луцької міської громади особистих прийомів вдалось підтвердити факти здійснення прийомів громадян 41 депутатом міськради із 42, що є досить високим показником відкритості місцевих обранців до виборців.

Не вдалось підтвердити факт проведення особистих прийомів депутаткою із фракції «За майбутнє» Вікторією Майбородою. Відповідно до відомостей, оприлюднених на офіційному сайті Луцької міської ради станом на 15 березня 2021 року Вікторія Майборода здійснює прийоми громадян кожного першого четверга місяця з 11:00 до 13:00 у кабінеті №105 Луцької міської ради. Втім, ні в лютому, ні в березні 2021 року в зазначений час особистий прийом депутатка не проводила. З представницею депутатського корпусу вдалось зв’язатись по телефону, втім, домовитись про зустріч у зазначений на сайті міськради день та час не було змоги через зайнятість депутатки за основним місцем роботи (Вікторія Майборода очолює Департамент соціальної політики Луцької міської ради). Відтак, можемо констатувати факт, що оприлюднена інформація про місце і графік здійснення прийому громадян депутаткою не відповідає дійсності.

 Особистий прийом громадян, відповідність оприлюдненої інформації про прийом фактичній ситуації

 

В результаті прямої перевірки представниками ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» здійснення прийомів громадян депутатами Луцької міської ради відповідно до графіків та адрес, оприлюднених на офіційному сайті Луцькради вдалось підтвердити позитивну тенденцію, що усі депутати Луцької міської ради здійснюють прийоми громадян особисто, не делегуючи такого обов'язку своїм помічникам, юристам чи працівникам депутатських приймалень.

На офіційному сайті Луцької міської ради в розділі «Міська рада» - «Прийом громадян депутатами» станом на 15 березня 2021 року була відсутня адреса громадської приймальні чи місця проведення прийому громадян щодо депутатів Андрія Авраменка, Юрія Безпятка, Олександра Козлюка та Ірини Чебелюк, втім, в результаті моніторингу з’ясувалося, що усі четверо місцевих обранців прийом громадян здійснюють регулярно. Натомість, зазначену адресу здійснення прийому громадян депутаткою Вікторією Майбородою не вдалось підтвердити як фактичну.

На офіційному сайті Луцької міської ради станом на 15 березня 2021 року були відсутні відомості про дні здійснення прийому громадян щодо депутатів Андрія Авраменка,  Юрія Безпятка, Романа Бондарука, Олександра Козлюка, Оксани Руднік, Юлії Сачковської та Ірини Чебелюк. Втім, під час особистих зустрічей з депутатами такий графік було уточнено. Відтак, секретар ради Юрій Безпятко здійснює особисті прийоми громадян з понеділка по п’ятницю, депутат Олександр Козлюк – щоденно, Андрій Авраменко – кожен вівторок і четвер, Роман Бондарук – з понеділка по п’ятницю, Оксана Руднік – в останню п’ятницю кожного місяця, Юлія Сачковська – в перший четвер кожного місяця, Ірина Чебелюк – кожного третього четверга місяця. 

Щодо двох депутатів оприлюднена інформація на офіційному сайті ради виявилась неточною. Зокрема, на сайті ради зазначено, що депутат Олександр Ніколайчук здійснює особисті прийоми кожного першого четверга місяця, в той час, як насправді місцевий обранець приймає виборців кожного дня без вихідних. Натомість, депутат Олександр Ткачук відповідно до оприлюднених відомостей здійснює прийоми протягом останнього тижня кожного місяця, втім, насправді лише кожного останнього вівторка місяця. Також не вдалось підтвердити періодичності проведення прийомів депутаткою Вікторією Майбородою.

Окрім визначеного місця і графіка проведення прийомів громадян, окремі представники депутатського корпусу здійснюють додатково особисті прийоми в округах, де у них також наявні громадські приймальні. Серед таких депутатів: Оксана Лєщинська, Володимир Пшибельський, Ірина Чебелюк, Роман Бондарук, Ігор Гнетньов.

У чотирьох депутатів міської ради також не оприлюднений час здійснення особистого прийому громадян. Йдеться про таких представників депутатського корпусу, як: Андрій Авраменко, Юрій Безпятко, Олександр Козлюк та Ірина Чебелюк. Втім, такі відомості вдалось уточнити під час візитів на прийоми до цих депутатів. Зокрема, Андрій Авраменко здійснює особистий прийом громадян з 10:00 до 12:00, Юрій Безпятко – з 8:30 до 17:00, Ірина Чебелюк – з 14:00 до 16:00, а Олександр Козлюк зазначив, що готовий зустрічатися із виборцями свого округу в будь-який час за попередньою домовленістю. 

Разом з тим, в результаті моніторингу було виявлено розбіжності щодо часу здійснення особистих прийомів щодо шести депутатів. Так, Андрій Костенко, за оприлюдненою інформацією на сайті міської ради, здійснює прийом громадян з 10:00 до 16:00, натомість, за словами самого депутата, прийом завершується о 15:00. Оксана Руднік відповідно до оприлюднених відомостей приймає громадян з 10:00 до 16:00, втім, депутатка підтвердила, що реально графік прийому завершується о 14:00. Час прийому громадян Олександром Ніколайчуком за інформацією на сайті ради – з 16:00 до 17:30. Втім, представник депутатського корпусу розповів, що реально готовий зустрічатися з виборцями кожного дня за попередньою телефонною домовленістю. Депутат Роман Бондарук розпочинає особистий прийом на годину раніше, ніж зазначено на сайті ради – не з 10:00, а з 09:00 і завершує о 16:00. Час прийому громадян депутаткою Юлією Сачковською – з 10:00 до 16:00, проте насправді прийом триває до 15:00. Також оприлюднений графік прийому депутатки Вікторії Майбороди не відповідає дійсності, оскільки у зазначені години місцева обраниця прийом не здійснювала ні у лютому, ні у березні.

24% депутатів Луцької міської ради не оприлюднили на офіційному сайті Луцької міської ради контактний телефон громадської приймальні. З-поміж таких представників депутатського корпусу: Роман Бондарук, Ігор Гнетньов, Дмитро Грачов, Лілія Каньовська, Ірина Колковська, Андрій Костенко, Олександр Лазука, Оксана Руднік, Юлія Сачковська та Олександр Ткачук. Втім, такі дані вдалось уточнити під час моніторингу прийомів громадян депутатами.

Разом з тим, під час відвідування прийомів громадян, що здійснювались депутатами Луцької міської ради, близько половини представників депутатського корпусу окрім підтвердження оприлюднених контактів зазначили додаткові номери телефонів, за якими з ними можна зв’язатись в разі виникнення такої потреби.

Також варто наголосити на тому, що жоден депутат Луцької міської ради не оприлюднив на офіційному сайті Луцької міської ради електронної адреси громадської приймальні. Втім, 41 із 42 місцевих обранців надали таку інформацію під час особистої зустрічі.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром