Чай за рецептом героя, пляцки, дрес-код та музика: як відбувалася презентація книги у Луцьку

17 Червня 2021, 10:37
Нещодавно у волинської письменниці Орести Осійчук вийшла книга «Абрикосова книгарня» 1900
Нещодавно у волинської письменниці Орести Осійчук вийшла книга «Абрикосова книгарня»

Нещодавно у волинської письменниці Орести Осійчук вийшла книга «Абрикосова книгарня». Презентація відбулася у форматі вечірки в Музейному дворику Волинського краєзнавчого музею.

Увечері середи лучани мали нагоду почути історію написання книги, насолодитися музикою та поспілкуватися на мистецькі теми за горнятком чаю. Також у Музейному дворику лунали «Многії літа», адже вечірку зробили в день народження музею.

Абрикосовий джем

Організатори вечірки – команда літературного фестивалю «Фронтера» попрохали лучан дотримуватися дрес-коду та знайти одяг з елементами помаранчевого, або ж у теплих кольорах. Тому навіть завдяки вбранню атмосфера видалася теплою й затишною. У книзі «Абрикосова книгарня» героїня – цьоця Кася часто куховарить та пече смаколики для дітей. Тож авторка Ореста Осійчук теж підготувала сюрприз та пригощала домашньою випічкою. Звісно, не обійшлося й без запашного абрикосового джему, який найбільше припав до смаку дітям. Для тих, кому 18+ теж дещо вигадали. Вуйко Стефан, ще один герой, мав улюблений напій – «чай з молоком», щоправда додатковий інгредієнт ховав у столі від цьоці Касі. Тому усі охочі мали нагоду скуштувати й цей напій, за рецептом героя. До речі, на вечірку зібралося близько сотні гостей.

Письменниця Ореста Осійчук

Перед заходом лунала стара довоєнна музика, аби створити атмосферу, яка панує в книзі. Модерувала зустріч директорка «Фронтери», літературна агентка авторки Елла Яцута. Вона поділилася історією знайомства з письменницею та додала, що про їх шляхи: письменниці та культменеджерки можна писати мемуари та мотиваційні книги «як не опустити руки».

Директорка "Фронтери" Елла Яцута

До слова, «Абрикосова книгарня» – це не перша книга авторка. До того вона видала «Айхо» –  фентезійну історію про маленького хлопчика. 

«Я дуже багато часу прожила з цим героєм та хотіла його відпустити», –  розповідає письменниця. Саме так вона почала писати дорослу книгу, хоча головні герої там знову діти.

За словами Орести Осійчук, вона дуже хотіла передати ту атмосферу, яку пам’ятала з дитинства. Любов і тепло, затишок і спокій, який панував у невеличкому рідному містечку. І це безумовно їй вдалося. Власне й одна з часових ліній, де ми знайомимося з трьома друзями, відбувається в час завершення Belle Époque, напередодні Першої Світової війни.

До слова, прототипів героїв нема, лише хлопчика Міська вона «списала» з свого улюбленого племінника Володі. Цікава й історія, як цей роман побачив світ. Адже авторка подавала його на конкурс дитячих історій від «Нашого Формату». За її словами, вона частково усвідомлювала, що історія – не дитяча, але ж про дітей. А це був шанс, що її книга бодай потрапить до рук журі конкурсу й її хтось прочитає.

Зрештою одного дня їй зателефонували з видавництва і запропонували видати її у дитячій серії. Проте лишити лише одну частину, приблизно третину історії, де йдеться якраз про трьох друзів, двох вовків та перше кохання. Однак, був невеликий шанс, що видавництво «Наш Формат» візьме у роботу цей рукопис і видасть у дорослій серії. «І я повірила», –  каже авторка. Тому після доопрацювання рукопису та додавання «фішки» з чат-ботом, де можна прочитати продовження історії, її книга таки побачила світ.

До речі, зараз вона вже працює над черговою книгою, яка називатиметься «33 вікна». Це не дитяча історія, але там теж фігуруватимуть діти. Письменниця каже, що ця історія буде зовсім іншою, а її батько узагалі після прочитання кількох розділів здивувався, звідки у доньки стільки жорстокості. 

«Я пишу не те, чого чекають, а що тригерить безпосередньо мене», –  пояснює Ореста.

Також на завершення авторка запропонувала привітати Волинський краєзнавчий музей з днем народження. Усі, хто прийшов на захід, заспівали «Многії літа». Також усі охочі мали змогу погратися в цікаву забаву –  погадати на книзі.

По завершенню презентації усі охочі мали змогу придбати книгу та отримати автограф. Згодом розпочалася музична частина вечірки. Для гостей виступила Марі Дорощук та Артем Степанюк.

Читайте такожАбрикосова книгарня. (Не)об'єктивні думки про роман Орести Осійчук

Розходилася усі вже в призахідних променях.

Виконавиця Марі Дорощук

Музикант Артем Степанюк

Діти під час вечірки теж бавилися

Гадання по книзі

Письменниця Ореста Осійчук з читачами

Читачі підписують книгу

Пригощання смаколиками

На вечірці було багато гостей

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39