Луцький двір: на Степана Бандери виграли бій за лавочки та круту бруківку

25 Липня 2021, 16:35
Луцький двір на Степана Бандери РЕКЛАМА 3921
Луцький двір на Степана Бандери

З під’їду вийшла бабуся у синьому квітчастому халаті й упевнено попрямувала через двір. На лавочці біля квітника її чекала дві сусідки, готові обговорити останні новини. Ще нещодавно отак вийти й посидіти на лавочці у цьому дворі було завданням із зірочкою.

Район.Луцьк продовжує досліджувати луцькі двори. Цього разу журналістка побувала у дворі за будинком на вулиці Степана Бандери, 15, де не один рік чекали комфортного дорожнього покриття, рівненьких тротуарів та затишку. Мабуть, найбільше оновленню у дворі тішаться старші мешканці будинку, які тепер щодня виходять, аби подихати свіжим повітрям.

Тут зміни настали, коли люди самі взялися покращувати свій життєвий простір.

Маленькими кроками

Ірина живе на вулиці Степана Бандери, 15 уже понад дев'ять років. Розповідає, що ще сім років тому ходила на прийом до тогочасного заступника Волинської облдержадміністрації. Той направив до начальника житлово-комунального господарства, а останній розвів руками. Мовляв, 28 мільйонів гривень на ремонт прибудинкових територій виділили, але ваш двір до списку не потрапив.

«Мені сказали: «Чекайте, може наступного разу ваш двір буде у списку». Ми подавали фотографії, поширювали в соцмережах свою проблему, але тоді нічого не вийшло», – зазначає Ірина.

Однак наполегливість жителів будинку все ж дала позитивний результат. Для бабусь у дворі встановили лавочку, а тодішній міський голова Микола Романюк посприяв, щоб біля будинку з'явилась ще й пісочниця та гойдалка для дітлахів.

Ще через кілька років двір на Степана Бандери потрапив у список ремонту прибудинкових територій. Частину двору заклали новою, комфортною бруківкою луцької компанії Le Bruk. Жителі нарешті почали сміливо купувати білі кросівки та туфлі на підборах. Завдяки надійному покриттю люди перемогли у двобої за комфортне життя у власному дворі.

Подбали й про зелену зону, яка особливо тішить око навесні, влітку та восени: кущі, газон та квітник милують око перехожих та жителів будинку. А як тут пахне після скошування трави – одна насолода! Радують милі дрібнички, які також живуть у цьому дворі: запашний кущ жасмину та маленька годівничка для птахів на дереві. Здається, навіть живучи не верхньому поверсі, хочеться заварити кави, спуститися у двір та насолоджуватися нею тут.

Не лише собі, але й місту

Двір розташований відразу за головним корпусом Волинського національного університету, перед Луцьким міським центром зайнятості й через дорогу від Музею волинської ікони. 

Навколо вистачає і машин, і людей, тому важливо, щоб прибудинкова територія давала відчуття затишку. Лавочка серед зелені, квіти біля під’їздів, дитячий майданчик, яскравий мурал зі стилізованим котом на стіні гаража, створюють саме таке враження. Тут точно затишно та комфортно жити.

За словами Ірини, жителі тепер шкодують, що не заклали більшу територію якісною бруківкою. Коли проєктували, то послухали старших людей. Вийшло, що саме їм на догоду й зробили двір.

«Коли подавали документацію на проєкт, думали, яким буде двір, то всі старші люди сказали, що закладати весь двір бруківкою вони не хочуть, а хочуть лишити трохи зеленого насадження. Зробили, як вони хотіли, а тепер розуміємо, що завдяки рівному покриттю могли б мати більше паркінгу, бо ж майже у кожній квартирі є автомобіль», – каже Ірина.

Жителі кажуть, що відремонтований двір став у нагоді не лише їм, але й усьому місту – після ремонту двору тут часом паркують автомобілі на кілька хвилин, поки вирішують справи у центрі, або ж об’їжджають двором затори чи ремонтні роботи.

А далі – ОСББ

Поточні проблеми мешканцям все ще доводиться вирішувати через департамент ЖКГ. Проте, вони вже працюють над створенням ОСББ. Ірина розповіла, що вже відбулися перші збори, де усі мешканці проголосували за об’єднання.

Також вже отримали консультації від досвідчених голів ОСББ. Жителі будинку хочуть зробити усе правильно, аби в майбутньому уникнути будь-яких негараздів.

Мешканцям лишилося розв'язати організаційні питання, зокрема, обрати голову ОСББ, і можна буде самостійно займатися благоустроєм їхньої території. 

А поки у дворі гуляють домашні тварини, на майданчику граються діти, а сусіди можуть спокійно посидіти на лавочці серед квітів.

Читайте такожЛуцький двір на Ковельській: нова бруківка, відеоспостереження та дід Леонід

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром