У Луцьку розпочали підготовку до початку реконструкції очисних споруд

10 Червня 2021, 16:15
Відновлення очисних споруд 1234
Відновлення очисних споруд

Очисні споруди КП «Луцькводоканал» у селі Липляни збудовані ще у 1973 році. За цей час їх ніхто капітально не ремонтував, тож перебувають вони у незадовільному стані.

Про це повідомляють на  сайті Луцької міської ради. Директор комунального підприємства «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк зазначив, що нині очисні споруди готують до початку реконструкції.

Проєкт отримав схвальні висновки і дозволи, а також фінансування від Європейського інвестиційного банку та Північної екологічної корпорації НЕФКО . Залучили майже 500 мільйонів гривень на реконструкцію систем водовідведення міста та капітальну реконструкцію очисних споруд.

«Це – наймасштабніший інфраструктурний проєкт за останні три десятиліття, що відбуватиметься на території Луцької громади. Його реалізація не тільки забезпечить гарантоване водовідведення на наступні 40 і більше років, але і дозволить вирішити ряд важливих екологічних проблем», - наголосив керівник комунального підприємства.

Віктор Гуменюк зазначив, що очисні споруди є цілісною багатоетапною системою очистки побутових відходів, робота якої не зупиняється.

«Стоки з осель лучан потрапляють на очисні постійно, проходячи всі етапи очистки. Тому головним завданням, яке постало сьогодні перед підприємством, є здійснення комплексу заходів для переведення очисних споруд в особливий режим роботи. Цей режим передбачає як безперебійну роботу очисних споруд, так і одночасне виконання будівельно-монтажних робіт, передбачених капітальною реконструкцією. Це вкрай складне завдання, яке потребує відновлення цілого ланцюга технологічних процесів і водночас вивільнення систем очисних споруд для їх модернізації. В умовах реконструкції частина обладнання буде поетапно виводитися з використання, а інша частина нестиме подвійне і навіть потрійне навантаження. Наразі ці роботи вже почалися», - наголосив він.

Зараз здійснюється чистка мулових карт та вивезення мулу у великих об’ємах, відбувається реконструкція радіальних відстійників, коридорів аеротенків, відновлення елементів пісковиловлювачів, насосного обладнання та запірно-регулювальної апаратури. Також для підтримки системи очистки додаються відповідні біологічні препарати.

Внаслідок усіх запланованих дій піднімаються і утилізуються поклади речовин, зокрема біомулу, що накопичувалися на очисних спорудах упродовж десятиліть експлуатації. Очевидно, що ці процеси, серед інших, призводять до збільшення викидів у атмосферне повітря і можуть призводити до їх поширення містом.

З метою максимального контролю за станом повітря і мінімізації шкідливих викидів на очисних спорудах КП «Луцькводоканал» проводиться щоденний відбір проб якості атмосферного повітря акредитованою лабораторією «Держпродспоживслужби».

Також підприємство у найкоротші терміни встановить метеостанцію з комплектом газоаналізаторів, для того щоб в реальному часі постійно відслідковувати динаміку зміни викидів та якості повітря на очисних спорудах. Це дасть змогу, за необхідності, коригувати проведення певних видів робіт з технічної підготовки до реконструкції, залежно від індикативних показників.

Читайте також: Чи може стара каналізація в центрі Луцька бути джерелом смороду: відповідь комунальників

 

 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром