Лучанин створив точну копію давньоруської прикраси-оберега

09 Червня 2021, 13:02
Відтворена "давньоруська лучниця" 900
Відтворена "давньоруська лучниця"

Волинський ювелір Тарас Янюк на прохання науковців відтворив «давньоруську лунницю» за допомогою знайденої археологами форми для виливання прикраси. Презентація жіночого амулету відбулася у Волинському краєзнавчому музеї. Про це повідомляє Суспільне.

Завідувач відділу давньої історії музею Тарас Верба, розповів, що на срібній прикрасі зображені зірки та два роги. Це – точна копія давньоруської прикраси, яку носили на шиї.

Зі слів Тараса Верби, форму для виливання «лунниць», зроблену з пісковика, 12 років тому на берегах Хрінниківського водосховища знайшов краєзнавець-історик Микола Собуцький. Після цього форма зберігалася в музеї.

Після знайомства музейника Тараса Верби із Тарасом Янюком ювелір запропонував вилити за формою «лунницю». Музейник каже: експеримент був вдалим.

Сам же ювелір розповів: раніше реставрував «лунниці» з приватних колекцій.

«Наприклад золоті скіфські. До мене зверталися з музею зі Львова. От захотілося допомогти нашому музею», – зазначив ювелір.

Нині в експозиції краєзнавчого музею лише одна автентична "лунниця", ще декілька зберігаються у фондах, зазначив Тарас Верба. На території України – їх не більше 100, говорить науковець.

 Читайте також: У Луцьку відбудеться виставка робіт художника-графіка Ігоря Кресака

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром