Про новосілля, вечірки та вдячних батьків: розмова зі співзасновником школи ThinkGlobal Lutsk Назаром Михалюком

08 Червня 2021, 19:13
Назар Михалюк PROMO 818
Назар Михалюк

На початку червня у луцькій приватній школі ThinkGlobal життя вирує «на повну». В той час, коли діти з державних закладів вже відсвяткували лінійку та пішли на канікули, студенти ThinkGlobal продовжують їздити на екскурсії, активно відпочивати та пізнавати світ разом зі своїми шкільними колегами.

Про це  повідомляє «Таблоїд Волині».

«Червень – це час для проєктів», – зауважує співзасновник ThinkGlobal Lutsk Назар Михалюк, з яким ми зустрічаємося в одному з навчальних кабінетів школи. Незабаром велика сім’я ThinkGlobal покине цей затишний простір і відсвяткує новосілля на новій великій локації. З цієї новини ми і починаємо нашу розмову.

– Що надихнуло вас на такий важливий крок?

– Наші учні. Нам дуже приємно, що існує довіра з боку батьків, які не тільки приводять своїх дітей, а й радять нас друзям і родичам. За два роки школа дуже розрослася, і нам стало мало місця.

– Ваша нова адреса досі лишається в таємниці. Чи готові ви її розкрити?

– Так. Гугл-карта веде нас на провулок Комунальний, 5. Якщо їхати вулицею Ківерцівською з центру, поворот на цей провулок знаходиться перед мостом.

На новому місці буде велика зелена зона зі сквером, повноцінний спортивний майданчик і спортзал завбільшки з наше нинішнє приміщення. Також ми вирішили проблему паркінгу: на території буде достатньо місця, де можна припаркувати авто.

Ми не розглядали варіанти розташування в центрі, тому що там нереально знайти достатньо велику територію. Простір, який ми обрали, дозволяє втілити всі наші ідеї та навіть лишає перспективи на майбутнє: деякі приміщення ми поки не використовуватимемо – хочемо спершу попрацювати та зрозуміти, чого нам не вистачає.

– Коли плануєте святкувати новосілля?

– Протягом літа триватиме активна підготовка, а 1 вересня школа вже зустрічатиме на новому місці.

– Як розширення території вплине на навчальний процес?

– В першу чергу ми хочемо збільшити тривалість навчального дня до шостої вечора. На новій локації значно більше можливостей для гуртків і факультативів. Ми хочемо максимально наповнити локацію чимось цікавим. Наприклад, у зеленій зоні можна запровадити художні студії та дитячу йогу.

– Добігає кінця черговий навчальний рік. Яким він був для ThinkGlobal?

– Рік був дуже «челенджний», але доволі цікавий. Ми вкотре переконалися, що працюємо в правильному напрямку – робимо класну сучасну школу, в якій діти стають щасливими, і батьки це цінують.

З точки зору взаємодії з учнями, рік був незвичним через перший потужний локдаун. Після онлайн-навчання повертатися до звичайних занять було доволі складно.

Також ThinkGlobal вперше набрав учнів середньої школи – 5-8 класи. Ми побачили, що формат навчання, цінності та підходи, які ми пропонуємо, подобаються старшим дітям. Звісно, потрібен був період адаптації, адже перші два місяці їм здавалося, що тут «все можна». Хоча насправді правил у нас дуже багато – ми називаємо це «контрольованою демократією».

Зараз з’явився запит на створення 10-го класу, хоча раніше ми цього не планували.

– Одна з найстресовіших ситуацій для багатьох школярів – річні контрольні. Як підсумкова оцінка знань відбувається у вашій школі?

– У ThinkGlobal також є контрольні роботи, але ми не акцентуємо на них, адже розуміємо, що це стрес для дитини. По-друге, невелика кількість учнів у класі дозволяє ефективно підготуватися. Зараз наші діти успішно написали контрольні та щасливі продовжують навчання. У червні контрольних немає ThinkGlobal це час для проєктів, додаткового повторення матеріалу. Така система гарно працює.

– У кожної школи є свої традиції. Чи сформувалися такі у ThinkGlobal?

– Якщо говорити про дозвілля, діти завжди з нетерпінням чекають на наші вечірки. Особливістю цього року стало те, що всі заходи відбувалися без батьків. Але учні були дуже задоволені.

Також у нас з’явилася гарна традиція поїздок на екскурсії. Наприклад, старші учні зараз поїхали в Карпати. Дуже добре, коли діти знайомляться з іншими українськими містами та середовищами – такий міжкультурний обмін збагачує, і після поїздок їм легше навчається. Екскурсії ми стараємося прив’язувати до навчального процесу.

– Думаю, окремо варто згадати і про формати ваших перших та останніх дзвоників.

– Це завжди домашня атмосфера, барбекю, вечірка, нетворкінг між вчителями, батьками та дітьми. Для нас лінійка – це не урочистість, а можливість всім разом зібратися, насолодитися атмосферою та по-справжньому відсвяткувати без церемоніальних дій.

Цього року ми вперше спробували влаштувати шоу талантів. Діти танцювали, грали на музичних інструментах, декламували вірші, навіть грали у футбол. Ми відійшли від формату звітного концерту та нікого не оцінювали. Всі діти унікальні та класні, і нам приємно, що у них так багато інтересів.

– Чи працюватиме цьогоріч на базі школи літній табір?

– Так. Це буде табір денного типу, коли дитину можна привести на цілий день і ввечері забрати додому. Особливість нашого табору в тому, що ми по максимуму використовуємо англійську. Це не навчання, але тут є елементи гри, які навчають. Ми запрошуємо цікавих спікерів, влаштовуємо квести. Кожного тижня змінюватиметься тематика, діти реалізовуватимуть різні проєкти, відвідуватимуть екскурсії. Липень і серпень будуть насиченими та цікавими.

– Деякі батьки скептично ставляться до нових освітніх форматів. Як переконати їх, що школа ThinkGlobal заслуговує на довіру?

– Найважливіше – це цінності, яким ми навчаємо – взаєморозуміння, повага до особистого простору.

По-друге, велику увагу ми приділяємо безпеці. Школа знаходиться на закритій території, в кожному класі є відеоспостереження, доступ до якого мають батьки. Також ми використовуємо сучасні гаджети для вимірювання температури та розпізнавання обличчя, а на заняттях завжди є два педагоги – вчитель і його асистент, який може допомогти дитині в будь-якому питанні.

Я не вважаю державну освіту поганою, сама концепція НУШ є дуже правильною. Але втілити її буває складно через велику кількість дітей у класі. У нас немає такої проблеми: з маленькими класами можна працювати набагато ефективніше та знаходити індивідуальний підхід до кожного учня. Також ми розподіляємо дітей на профільні предмети – ще менші підгрупи. Якщо у класі 14-15 дітей, то у групах їх 6-8.

Усі педагоги ThinkGlobal мають профільну освіту та досвід. Це вчителі, які закінчували українські педагогічні університети та одні з кращих викладачів і завучів державних шкіл, яких ми переводимо до нас. Тож батькам тут немає чого боятися: це не якась незрозуміла альтернатива, а повноцінна ліцензована освіта, тільки в іншому форматі.

Також можуть батьки не турбуватися, куди подіти дитину після уроків і хто відведе її додому, адже в ThinkGlobal учні перебувають повний робочий день. Це не означає, що вони весь час вчаться. У нас є відпочинок і прогулянки, гуртки та факультативи. Плюс, у школі вони роблять домашнє завдання, що значно спрощує життя батькам.

Зауважу, що щодо навчального приладдя також не варто турбуватися – школа всім забезпечує. Все, що нам потрібно від вас – це змінне взуття та спортивний одяг.

– Напередодні відкриття ThinkGlobal у Луцьку ви згадували про перспективу заснування приватного університету на базі школи. Чи працюєте зараз в цьому напрямку?

– Ми повернемося до цього питання після переїзду. На новій локації є перспектива для реалізації цього напрямку. Звісно, ми не говоримо про університет класичного формату з десятками факультетів. В моїй уяві це ВНЗ вузького напрямку з двома-трьома спеціальностями, затребуваними на ринку. Для підготовки потенційних працівників ми б залучали відповідних спеціалістів і представників локального бізнесу.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром