Виділять кошти на боротьбу з борщівником

09 Червня 2021, 09:00
Борщівник на теририторії Луцька 880
Борщівник на теририторії Луцька

Упродовж останніх років на території міста Луцька поширився небезпечний бур’ян, так званий борщівник Сосновського. Рослина найчастіше зустрічається в районі річки Жидувка,  ДПЗ та вздовж Луцької дитячої залізниці, біля річки Сапалаївка, а також епізодично на околицях міста.

Як правило, росте він обабіч річок, доріг, лісосмуг та полів, поблизу дачних ділянок. Завдяки щорічному скошуванню та обробці небезпечних рослин у межах міста ареал поширення вдається стримувати та не допускати його надмірного розростання. Про це  повідомляють у Луцькій міській раді.

Внаслідок приєднання до  Луцька  навколишніх сіл, територія громади, яка потребує обробітку через поширення борщівника Сосновського значно збільшилась. Спеціалісти відділу екології міської ради спільно зі старостами прилеглих населених пунктів провели обстеження територій, на яких поширився небезпечний бур’ян та визначили місця, де він може становити небезпеку для людей.

Днями розпочали викошувати цю отруйну рослину у різних локаціях на території міста Луцька. У важкодоступних місцях, де не можливо використати техніку, роботи виконує фізична особа, з яким укладено відповідну угоду. На великих відкритих доступних ділянках проведуть механізоване скошування та хімічну обробка бур’яну.

Застерігають, дотик до листя та інших частин стебла, особливо під час викидання цвітоносів, викликає сильні опіки, які важко гояться. Крім того, борщівник, захоплюючи нову площу, пригнічує іншу рослинність, порушує нормальне природне функціювання місцевих екологічних систем і створює навколо себе власну екосистему, неприйнятну для природи тієї чи іншої місцевості. Найефективніше косити борщівник у період викидання суцвіття для недопущення цвітіння та утворення насіння, яке здатне розмножувати навіть на стадії молочної стиглості.

На боротьбу з цією небезпечною рослиною цього року у бюджеті  громади передбачили 100 тисяч гривень. Щоб рослина не розмножувалася, впродовж літнього сезону будуть викошувати її декілька разів та обробляти сертифікованим препатаром «Амбростоп».

Читайте також : Лучанка виготовляє з отруйного борщівника музичний інструмент

Довідково:

Борщівник – отруйна рослина висотою до двох і більше метрів. Коли сік потрапляє на шкіру, через декілька годин, а то й днів вона червоніє. При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Особливо небезпечно, якщо уражені рот чи гортань. Найчастіше від борщівника страждають діти.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром