За рік у Луцьку почастішали випадки домашнього насильства

02 Червня 2021, 11:08
825

Під час карантину у Луцьку значно зросла кількість випадків домашнього насильства.

Про це пише «Суспільне».

За словами юристки Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ганна Савчук, із заявами про допомогу через фізичне чи психологічне насильство у родині до центру звертаються майже щодня.

«Протягом 2020-2021 років масово просто люди звертаються. Буває 5 осіб щоденно, в справах до домашньому насильству. Вони вже приходять сюди, ми готуємо першочергово заяву до поліції «, – розповідає юристка.

Додає: юристи центру супроводжують заявників і в суді.

Неодноразового центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за останні два роки звертається лучанка Анна.

Період розлучення з чоловіком, розповідає жінка, припав на карантин. Після розриву стосунків чоловік Анни став проявляти агресію та застосовувати силу.

«У нас 5 діток, старших діток троє, він налаштовує категорично не допомагати мамі, створює різні скандальні ситуації. Дуже багато було викликів по домашньому насиллю, по нанесенню тілесних пошкоджень. Я відчула, що я є жертва», – розповідає жінка.

Анна розповідає, вже виграла кілька судових справ з приводу домашнього насилля. Нині тривають судові процеси з розділу майна між колишнім подружжям. Наразі усі мешкають в одному домі.

Чи не найбільша проблема домашнього насильства – присутність дітей, – каже юристка.

«В кожній моїй заяві, яку я готую, зафіксовано, що все відбувається в присутності малолітніх дітей. Тобто, психологічна травма в дітей однозначно є», – розповідає Ганна Савчук.

Як розповіла у прямому ефірі програми «Сьогодні. Головне» на Суспільному, начальниця сектору ювенальної превенції Нацполіції Волині Інна Остапович, через карантин багато сімей опинилися у складних сімейних обставинах. Наголосила, що згідно зі змінами в законодавстві, у разі вчинення домашнього насилля дорослими в родині – дитина набуває статусу жертви. Такими дітьми опікуються правоохоронці. Точної кількості сімей, які стоять на обліку як неблагополучні, не озвучила.

Читайте такожУ Луцьку відкрили діагностичний центр обласного територіального об'єднання захисту материнства і дитинства

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39