Чи до всіх депутатів Луцькради можна потрапити на прийом: репортаж із депутатських приймалень

31 Травня 2021, 10:52
1063

97,6% депутатів Луцької міської ради VIII скликання відкриті до виборців і регулярно здійснюють особисті прийоми громадян.

 Такий висновок вдалось зробити представникам ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу», які протягом лютого-березня 2021 року відвідали особисті прийоми громадян усіх 42 депутатів Луцькради.

Моніторинг здійснення особистих прийомів депутатами Луцької міської ради було здійснено в рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».

Де приймають депутати виборців

З-поміж 42 депутатів Луцької міської ради 16 з них (38%) здійснюють особисті прийоми у приміщенні, виділеному міською радою для потреб депутата. Переважно це або кабінет №105, розташований на першому поверсі безпосередньо у будівлі міської ради, або приміщення Центру надання адміністративних послуг. Обидві будівлі знаходяться у центральній частині міста, що є зручною локацією для переважної більшості виборців міста.

Ще 15 представників депутатського корпусу (36%) здійснюють особисті прийоми громадян у партійних приймальнях чи офісах. Йдеться про п’ятьох депутатів із фракції ВО «Свобода», шістьох місцевих обранців із фракції «Громадянський Рух «Свідомі» та чотирьох представників фракції «Слуга народу». Оскільки приміщення політичних партій також знаходяться неподалік центральної частини Луцька, а офіс партії ВО «Свобода» навіть у самому центрі міста, такі місця для проведення прийомів громадян депутатами сприяють тому, що виборці можуть легко дістатися до зустрічі з депутатом.

Разом з тим, 9 депутатів міської ради (близько 22%) здійснюють прийоми громадян на робочому місці (переважно на підприємствах, установах чи організаціях, які вони очолюють, в комунальних закладах). Такі заклади знаходять переважно в різних частинах міста, втім, з урахуванням виборчого округу, де обирався депутат, що сприяє прямій взаємодії місцевого представника з виборцями свого округу.

Також депутат Луцької міської ради Олександр Козлюк здійснює прийом громадян на своєму виборчому окрузі поза межами робочого місця. І лише один депутат міської ради, Ігор Курілін, проводить прийоми громадян за межами міста Луцька, в селі Княгининок, що є недостатньо зручною локацією для безпосередньо мешканців обласного центру.

Зовнішня ознака того, що в приміщенні знаходиться приймальня депутата, а саме вивіска громадської приймальні, наявна лише на фасаді офісу політичної партії «Громадянський рух «Свідомі», а також на підприємстві депутата із фракції «Європейська Солідарність» Миколи Яручика. Решта 35 місцевих обранців у приміщеннях, де здійснюють прийоми громадян, вивіски «Громадська приймальня» чи «Приймальня депутата» не мають.

Кого з депутатів не вдалось застати на місці прийому?

Протягом лютого-березня 2021 року представники ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» відвідували прийоми громадян депутатів Луцької міської ради відповідно до графіків та адрес, оприлюднених на офіційному сайті Луцькради. У разі відсутності адрес депутатських приймалень чи графіків проведення особистих прийомів на сайті міської ради, таку інформацію уточняли в телефонному режимі, контактуючи напряму з депутатами за оприлюдненими номерами телефонів.

В результаті прямої перевірки проведення/не проведення представниками Луцької міської громади особистих прийомів вдалось підтвердити факти здійснення прийомів громадян 41 депутатом міськради із 42, що є досить високим показником відкритості місцевих обранців до виборців.

Не вдалось підтвердити факт проведення особистих прийомів депутаткою із фракції «За майбутнє» Вікторією Майбородою. Відповідно до відомостей, оприлюднених на офіційному сайті Луцької міської ради станом на 15 березня 2021 року Вікторія Майборода здійснює прийоми громадян кожного першого четверга місяця з 11:00 до 13:00 у кабінеті №105 Луцької міської ради. Втім, ні в лютому, ні в березні 2021 року в зазначений час особистий прийом депутатка не проводила. З представницею депутатського корпусу вдалось зв’язатись по телефону, втім, домовитись про зустріч у зазначений на сайті міськради день та час виявилось неможливим через зайнятість представниці депутатського корпусу за основним місцевм роботи (Вікторія Майборода очолює департамент соцполітики Луцької міської ради). Відтак, можемо констатувати факт, що оприлюднена інформація про місце і графік здійснення прийому громадян депутаткою не відповідає дійсності.

Чи буде здійснюватись прийом депутатами під час жорсткого карантину?

За період з 30 листопада до 15 травня 2021 року у Волинській області не вводилися жорсткі карантинні обмеження у зв’язку поширенням пандемії COVID-19. Відтак, не існувало жодних об’єктивних перепон для проведення місцевими обранцями особистих прийомів громадян. Це, зокрема, і продемонстрували позитивні результати моніторингу здійснення депутатами Луцької міської ради прийомів громадян.

Втім, на випадок запровадження в області карантину, окремі представники депутатського корпусу уже розпочали запровадження альтернативних варіантів комунікації з громадянами, демонструючи свою гнучкість у взаємодії з виборцями. Окрім того, що більшість депутатів оприлюднили телефонні номери, за якими виборці можуть домовитись про зустріч з своїм представником чи повідомити про проблеми, електронні адреси, куди можна надсилати запити чи власні пропозиції, та гіперпосилання на сторінки у соціальних мережах, де виборці також можуть комунікувати з депутатами, окремі представники міської громади у раді також запровадили онлайн приймальні.

На офіційному сайті Луцької міської ради у профілях депутатів Алли Доманської та Ірини Колковської оприлюднено адресу онлайн приймальні депутатів із фракції «Європейська Солідарність». У відповідній онлайн приймальні можна залишити повідомлення одному з дев’яти представників фракції, описавши суть проблеми чи звернення. Також там виборець може залишити свої контакти для зворотнього зв’язку.

Схожу онлайн приймальню презентували і представники фракції «Громадянський Рух «Свідомі». До шести депутатів, які входять до фракції, можна так само звернутись, залишивши свої контакти і описавши суть свого звернення. Депутати також пояснюють, що, опрацювавши повідомлення виборців, з ним зв’яжуться і нададуть відповідь, допоможуть з юридичною консультацією у разі потреби чи підготувати листи, запити чи звернення до відповідних органів місцевої влади, установ чи організацій, які відповідають за вирішення того чи іншого питання.

У політичної партії ВО «Батьківщина» на офіційному сайті місцевого осередку також є окрема форма онлайн звернення до представників партії, у тому числі, до депутатів Луцької міської ради із однойменної фракції.

Разом з тим, представники Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу особисто запитали у депутатів Луцької міської ради, як вони планують комунікувати з виборцями у разі запровадження в області жорстких карантинних обмежень. Більше половини депутатів (52%) відповіли, що в такому разі з ними можна буде зв’язатись лише в телефонному режимі, вісім місцевих обранців (19%) зазначили, що готові вийти з виборцями на онлайн-зв’язок, четверо з них (10%) готові здійснювати прийом громадян на вулиці за попередньою домовленістю, решта (19%) зазначили, що попри карантинні обмеження будуть продовжувати здійснювати особисті прийоми у громадській приймальні.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024