«Луцьку бракує комунікації», — відомий письменник про місто

28 Травня 2021, 16:50
1541

В рамках луцької літературної  резиденції «Місто натхнення» письменник Любко Дереш зустрівся з студентами Східноєвропейського національного університету. Послухати автора прийшла повна актова зала вишу. 

На заході побував й Район.Луцьк.

Мирослава Лаюка у луцькій резиденції змінив Любко Дереш, який свого часу став дуже популярним серед молоді та чи не наймолодшим автором, адже роман «Культ» написав у 16 років та здобув популярність. Зараз він перебуває в місті, знайомиться з його культурою, аби потім написати історію про це. В рамках резиденції письменник зустрівся й з студентами та частиною читачів, які змогли вирватися з роботи, адже розмова була о 12 годині у п’ятницю. 

Він зауважив, що в такій аудиторії не виступав з 2019 року, тому йому дуже приємно бачити людей наживо. Письменник додав, що в постковідному світі зараз настала можливість дослідити «себе» та культуру з середину. Відкрити для себе Україну та її місця. На його думку, саме зараз світ стає біль регіональним та локальним. Тому, йому приємно мати можливість пожити у Луцьку й більше дізнатися про це місто.

Він згадав й слова Оксани Забужко під час відкриття резиденції, де вона наголосила, що наше місто має два об’єкти світового рівня – це Музей Волинської ікони та Музей сучасного українського мистецтва Корсаків.  Любко Дереш додав, що минулоріч він перебував на схожій резиденції у Харкові. 

«Ці резиденції – культурні мапи. Харків – це таке різке міське середовище. Почитайте вірші Сергія Жадана і ви зрозумієте. Луцьк створює інше враження, тут теж багато історичних пластів, але воно м’яке», — каже письменник. 

Він розповів, що під час екскурсії йому роз’яснювали різні техніки іконопису. Одна з них – змивання фарби, аби стерти переходи. 

«Так і Луцьк для мене», — каже Дереш.

«Луцьку бракує комунікації з іншими містами», — додає письменник.

Любко Дереш каже, що почувається тут, як в Європі. Тому, на його думку, місту потрібно більше розповідати про себе, аби сюди приїздили українці, бо ж показати дійсно є що.

Він зауважив, що перебуває в ностальгійній та елегійній атмосфері, тому й майбутній текст буде таким. До слова саме з Луцька походить друг та наставник митця – Юрко Покальчук. Так, колись у них був доволі «кумедний тандем», адже одну було за 60, а іншому під двадцять. Під час зустрічі Дереш зачитав уривок, присвячений Пако (так Покальчука називали друзі, - ред.). У ньому зібрані трепетні та веселі спогади й історії про «людину світу» та неймовірного містифікатора. Оскільки у залі була присутня досить юна аудиторія, то письменник порадив більше дізнатися про Юрка та обов’язкового послухати роботи його гурту «Вогні великого міста».

Також під час зустрічі обговорили тему натхнення для митця й багато іншого. Насамкінець присутні мали змогу придбати книги та отримати автограф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про Лесю, дорогу й Карпати: у Луцьку відбулася перша презентація у рамках Літературної резиденції 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром