Кафедральна: поновлюється конфлікт із славнозвісним будівництвом

30 Серпня 2017, 23:45
2895

Суперечки навколо будівництва житлово-офісного центру на території Старого міста поновилися 30 серпня у зв’язку із початком діяльності забудовника.

Орендар земельної ділянки ТзОВ «ЛУЦЬКМІСЬКБУД» мало провести археологічні дослідження згідно з рішенням Луцької міської ради, натомість забудовник сьогодні почав будівельні роботи, що призвело до нищення архітектурної пам’ятки, як повідомляє на своїй сторінці у Facebook ГО «Народний контроль Волинь».

«На місце будівництва виїхали патрульні поліцейські. Правоохоронці зупинили роботу техніки. У свою чергу, депутат Луцької міської ради Павло Данильчук надав рішення міської ради, у якому вказано, що «Зобов’язати ТзОВ «ЛУЦЬКМІСЬКБУД» провести археологічні дослідження за власні кошти і при необхідності забезпечити проведення археологічних розкопок». Якщо пункт не виконується – договір оренди землі можна розірвати», – повідомляє офіційна сторінка «Народного контролю Волині».

«Поки в місті шум з приводу базару – у Старому місті забудовник нищить склепіння з самого ранку. Реставрація боб-катом, як вам?», – обурюється Павло Данильчук.




 

Нагадаємо, що у 2012 році ТзОВ «Луцькміськбуд» уклало договір з ДП «Волинські старожитності» на проведення археологічних розкопок. Якщо археологи визначать, що розкопки завершено, то будівництво може розпочинатися. Однак виникли складнощі із фінансуванням розкопок. Вже у  травні 2015 луцькі депутати пропонували забудовнику відмовитися від землі.

Будівництво регламентується законодавством щодо охорони історико-культурної спадщини.

Згідно із статтею 24 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», «використання пам’ятки повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини, у спосіб, що потребує якнайменших змін і доповнень пам᾽ятки та забезпечує збереження її матеріальної автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо. Забороняється змінювати призначення пам’ятки, її частин та елементів, робити написи, позначки на ній, на її території та в її охоронній зоні без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини».




 

Коментарі
31 Серпня 2017, 11:08
Побудують нову красиву хатку
01 Вересня 2017, 00:27
Данильчук-ЛОХ.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром