Луцьк порівняли з жінкою в історичному костюмі та з пластмасовою короною на голові

30 Серпня 2017, 17:59
3086

Блогер Аліса Кузьменко розповіла, що думає про транспорт, громадський простір, рекламу, озеленення, благоустрій, та собак з бирками у Луцьку.

«Ми багато говорили про урбанізм з теоретичного боку, прийшов час перейти на конкретику українських міст. Для розмови про урбаністику загальної теорії недостатньо. Непогано було б ще й конкретно розібрати українські міста окремо. Цим і займемося», – пише Аліса Кузьменко на сайті «Пётр и Мазепа».

«Цією статтею починаємо цикл оглядів обласних центрів України, які допоможуть не тільки оцінити кожне місто, а й оглянути країну повністю.

Всі наші міста неоднозначні і різноманітні. Щось в них потрібно приймати як є, інше прагнути змінювати й удосконалювати. Але незважаючи ні на що, їх, зрозуміло, треба заслужено любити, оскільки в кожному є свої позитиви. Принаймні, не перестаєш сподіватися на це.

Одразу попереджаю, що все, що написано нижче – суб'єктивна думка автора, яка не прагне образити місцевих жителів, а тільки адекватно оцінити урбаністичні можливості кожного міста.

Першою на огляд потрапила столиця Волинської області.

Якщо порівнювати Луцьк із жінкою (а чомусь саме це порівняння часто використовують останнім часом), то він схожий на дівчину в грамотно реконструйованому історичному костюмі і з пластмасовою короною на голові. Перше враження чудове, але придивлятися не варто.

Як і будь-яке інше місто, Луцьк має і переваги, і недоліки.

Як потрібно
Про Луцьк можна сказати багато  хорошого, наприклад, що він надзвичайно озеленений.

Парки не завжди продумані, але це той випадок, коли кількість сміливо перекриває якість.

На плані видно, що левову частку Луцька займають зелені зони.

У місцях, де концентрація зелені перевищує межі, розташоване прекрасне Старе місто.

Під час прогулянок по історичній частині погляд урбаніста не припиняє радіти: тут і мощені плиткою пішохідні вулички, і «грамотна» каналізаційна система, і малоповерхова забудова.

Чим не Португалія?

Окрім благоустрою, лучани активно розвивають стріт-арт. Виходить гарно.

Позитив помітно не тільки в центрі. Наприклад, навігація може трапитися і на околицях міста.

Цікава особливість: всі собаки на вулиці – з бирками. Справа в тому, що з 2010 року за рішенням місцевої міської ради почали виловлювати і стерилізувати бездомних тварин. Зараз вуличні собаки в Луцьку перебувають на обліку і їх періодично прищеплюють від сказу.  

Як не потрібно

Подібно до тисячі населених пунктів, які постраждали від радянських містобудівників, Луцьк забудований нерівномірно.

Повернувши на декілька кварталів від Старого міста, потрапляєш у справжній хаос з панельок, пустельних дворів і «вертолітної архітектури».

Наприклад, місцеві дуже пишаються своєю «китайською стіною» – довжелезним житловим будинком, протяжністю 1 750 метрів. Зверху будівля виглядає дуже красиво. Рівні соти, розміщені по колу, утворюють багато зеленого простору, який можна було б круто використовувати на благо громадян.

Жаль, що насправді будинок створює тисячу проблем, пов'язаних з орієнтуванням і благоустроєм. Зараз у будинку 120 під'їздів, для зручності розділених на три адреси.

(Подейкують, таксистам, що беруть замовлення на цей будинок, після смерті дозволяється енна кількість незайманих).

Про благоустрій і говорити нічого – у більшій частині двору немає навіть асфальту, а дитячі та інші майданчики заховані в зелених джунглях, пророслих серед цегляних сот.

До речі, відсутність асфальту в пішохідній зоні – поширена проблема в Луцьку. При капремонті його знімають повністю і залишають величезні території відкритого ґрунту зі щебенем.

Сподіваюся, коли-небудь тут буде лежати плиточка, адже хіба можна терпіти таке?

Ще однією проблемою Луцька є калюжі, які, разом із відкритим ґрунтом, «роблять» пішоходам нерви і бруд.

У парках подібна ситуація – доріжок дуже мало, люди протоптують їх самі.

Однак сказати, що в Луцьку не лагодять дороги, було б великою помилкою. Подивіться, як в центрі міста старанно змінюють історичну бруківку XIX століття на плитку XXI.

І не питайте, навіщо.

Тут же видно настирливу рекламу, якої, на щастя, не так вже й багато в столиці Волині.

Що розвивати?

Крім яскраво виражених перемог і недоліків, є в луцькому урбанізмі деякі галузі, які вже взялися покращувати, але до толку ще не довели.

Наприклад, безбар'єрність.

У Луцьку її явно Шредінгер проектував.

Тут з'їзд, наприклад, є.

Тут якось не склалося.

1

А на цій ділянці рюкзак аж спіткнувся.

Оскільки місто невелике, розвивати в Луцьку велоінфраструктуру сам бог велів. І ж розвивають. Але кострубато. Виділена плиткою смуга зліва, як мені пояснили, велодоріжка.

1

Громадський простір

Не те, щоб у Луцьку його не було, але до ідеалу ще ох як далеко. Ось більш-менш нормальний простір, зроблений модним рестораном Ring.

А ось яку «курилку» можна побачити в центрі міста.

1

Реклама

Що потішило – серйозних проблем з рекламою в Луцьку не помітно. В цілому, приватні підприємці діляться на два типи: ті, хто багато розуміє в рекламі, і ті, хто знайомий з поняттям дизайн-коду.

Різниця очевидна

1

Транспорт

Не можна сказати, що в Луцьку добре розвинений громадський транспорт. Але тут навіть в маршрутках пільговики проходять по особливому тарифу і платять за проїзд. Ціна символічна – 1 грн для студентів, дітей та пенсіонерів.

Крім того, в Луцьку є тролейбуси – а це величезний плюс для екології міста. Хоча поки що його головний суперник – автобуси малої місткості.

1

Висновок

Луцьк залишив швидше позитивні враження, ніж негативні. Те, що у міста є туристичний потенціал – беззаперечно. Сумно те, що по-справжньому грамотно зроблений лише історичний центр, а спальними районами ніхто особливо не займається.

Але ж це можна виправити. Правда ж, лучани?»

Переклад на українську  Анни МАНЮХІНОЇ

 

Ця рубрика є авторським блогом. Редакція може мати думку, відмінну від думки автора.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром