На сесії Луцькради виступили проти закриття «ковідних» медзакладів

26 Травня 2021, 17:42
917

Депутати Луцької міської ради виступили проти іціативи закриття тимчасових «ковідних» медичних закладів Луцької громади.

Про це стало відомо під час сесії Луцькради 26 травня.

Нагадаємо, три медзаклади у Луцьку хочуть виключити з переліку «ковідних».

«Вважаю, таке рішення приняйте з метою економії коштів державного бюджету. Але не можна економити кошти на житті та здоров'ї людей. Ні один вірусолог, ні один інфекціоніст не можуть на сто відсотків назвати причинно-наслідковий зв'язок, що породжує нові хвилі коронавірусу. Нова хвиля може з'явитись будь-коли. Луцька центральна районна лікарня не має системи централізованого постачання кисню, тому не відомо як люди мають отримувати допомогу. Таке рішення несе пряму загрозу здоров'ю та життю тисячам жителів нашої громади», - наголосив міський голова Ігор Поліщук.

Сьогодні працівники медичних установ разом з представниками Волинської обласної державної адміністрації поїхали в Київ, аби розібратися з тим, що відбувається.

Депутат Микола Федік нагадав, що весь тягар на себе в плані облаштування лікарняних місць для хворих на коронавірус взяла на себе саме місцева влада, яка й виділяла кошти з міського бюджету на протидію поширенню інфекції та облаштування місць для хворих.

Усі депутати підтримали рішення надіслати звернення з висловленням незгоди. Його текст подаємо нижче.

 «ЗВЕРНЕННЯ

щодо незгоди на виключення комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади з переліку опорних лікарень для надання медичної допомоги хворим на COVID-19

 

19 травня 2021 року Національною службою здоров’я України надіслано у регіони Аналітичну довідку щодо критеріїв оптимізації функціонування мережі закладів охорони здоров’я, які визначені для лікування коронавірусної хвороби. Згідно проведеного аналізу пропонується значне скорочення таких закладів по всій Україні.

У Волинській області пропонується залишити опорними для надання допомоги хворим на COVID-19 лише три заклади: Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, Волинська обласна інфекційна лікарня, Луцька центральна районна лікарня. При цьому пропонується повністю виключити з цього переліку КП «Луцький клінічний пологовий будинок» та тимчасовий інфекційний стаціонар КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» (правонаступник комунального підприємства «Луцька міська клінічна лікарня»).

Таке рішення є недоцільним і недопустимим. Держава та Луцька міська територіальна громада вклали значні кошти у розвиток Тимчасового інфекційного стаціонару КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» (правонаступник комунального підприємства «Луцька міська клінічна лікарня») та відділення для надання медичної допомоги вагітним, породіллям та новонародженим, хворим гострою респіраторною хворобою COVID-19 КП «Луцький клінічний пологовий будинок».

Встановлено додаткові кисневі точки, розведено мережі медичного кисню, встановлено кисневі резервуари, закуплено спеціальні апарати ШВЛ, бронхоскопи та інше медичне обладнання. Сформовано професійні медичні команди, які здобули значний досвід у боротьбі з пандемією. Навіть тимчасове припинення функціонування цих підрозділів не дозволить швидко відновити їх роботу при погіршенні епідемічної ситуації. Крім того, буде втрачена можливість мати окрему «нековідну» лікарню для надання допомоги в ургентних станах мешканцям області та Луцької міської територіальної громади.

Згідно світових прогнозів розвитку пандемії нас чекає чергова хвиля вже восени, і вона буде ще складніша ніж попередня. В Тимчасовий інфекційний стаціонар госпіталізувалися найважчі хворі Луцької міської територіальної громади та області, з важкою супутньою патологією: інфарктами, інсультами, цукровим діабетом та іншими захворюваннями. Саме завдяки функціонуванню цього потужного закладу Волинській області вдалося уникнути «червоної» зони та дало можливість працювати мешканцям міста та області в звичайному режимі.

Просимо залишити в переліку базових (опорних) закладів для надання допомоги хворим на COVID-19 КП «Луцький клінічний пологовий будинок» та тимчасовий інфекційний стаціонар КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади».

Читайте такожУ Луцькій міській лікарні побільшало звернень зі скаргами на укуси кліщів

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром