Луцькі депутати просять посилити відповідальність за наркозлочини

26 Травня 2021, 15:48
Фото ілюстративне 733
Фото ілюстративне

Луцькі депутати надіслали звернення до Верховної Ради України, аби ініціювати посилення відповідальності за обіг наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Про це говорили під час засідання сесії Луцької міської ради.

Зауважимо, у Луцькій громаді останнім часом активізувалися наркорозповсюджувачі. Недавно вони обрали для своєї діяльності село Княгининок, але місцеві мешканці оперативно звернули увагу на ситуацію.

«Ми повинні розуміти, що поки є споживач, то буде і той, хто продаватиме. Нам необхідно працювати з молоддю, дітьми, аби попередити їх про згубний вплив наркотиків та психотропних речовин. Це згубні речі, які знищують організм. Необхідна системна робота. І ми з нового навчального року починаємо активну роботу у цьому напрямку. У школах, коледжах, університетах проводитимуться зустрічі, під час яких доноситимемо до дітей та молоді цю проблематику. Ми хочемо вберегти їх від помилок», – виступив  Ігор Поліщук.

Читайте такожКнягининок став центром розповсюдження наркотиків у Луцькій громаді: як це вирішать 

Текст звернення подаємо без змін:

«Необхідність подання звернення викликана тенденцією до збільшення рівня наркотизації населення в Україні та подальшого загострення проблем, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів, а також потребою в захисті суспільства, здоров’я та інтересів громадян від їх негативного впливу.

Зокрема, за 4 місяці 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 203 кримінальних провадження у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речових та їх аналогів на території Волинської області. Вилучено понад 7 кг наркотичних засобів та психотропних речовин, у тому числі, канабісу, макової соломки, амфетаміну тощо.

З розвитком сучасних технологій для наркоторговців відкривається все більше можливостей для вчинення правопорушень. Останнім часом значного поширення набуло розповсюдження наркотичних засобів та психотропних речовин шляхом продажу через мережу Інтернет. Зокрема, розповсюджується реклама на стінах будинків, зупинках громадського транспорту, банкоматах тощо, із зазначенням контактів наркоторговців у соціальних мережах (інстаграм, телеграм тощо). На відміну від «традиційного» збуту (наркотичні засоби та кошти передаються з рук в руки), збут наркотичних засобів за допомогою мережі Інтернет здійснюється одним з таких способів: постачання поштою, кур’єрською службою або постачальник вказує про їх знаходження у певному місці - так звана “закладка”.

Суспільного резонансу набули події, які відбулися в травні поточного року на території Луцької міської територіальної громади. Точкою розповсюдження наркотичних засобів (місцем для “закладок”) став яблуневий сад у селі Княгининок. Неадекватна поведінка споживачів наркотичних засобів, які масово почали відвідувати вказаний населений пункт, їх агресивність призвели до створення небезпеки та масового обурення мешканців громади.

З метою оперативного реагування на ситуацію, що склалася, забезпечення публічного порядку і громадської безпеки Луцькою міською радою виділено кошти з місцевого бюджету для встановлення та обслуговування камер спостережень на території с. Княгининок, правоохоронними органами посилено патрулювання на відповідній території.

Однак, досягнути позитивних змін шляхом вжиття заходів лише на місцевому рівні неможливо. Ситуація, що склалася в Україні, вимагає пошуку нових шляхів протидії наркоманії, у тому числі посилення відповідальності за вчинення правопорушень у цій сфері.

Забезпечення кримінально-правового захисту людей здійснюється в межах, передбачених розділом ХІІІ «Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення» Особливої частини Кримінального кодексу України.

Разом з тим, ст. 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах.

Зволікання щодо забезпечення ефективного та пропорційного притягнення до кримінальної відповідальності у даній сфері призведе до подальшого загострення проблем пов’язаних із зростанням незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також споживання наркотичних засобів.

Враховуючи вище викладене, просимо внести до Кримінального кодексу України наступні зміни:

1. Статтю 307 викласти у наступній редакції:

“Стаття 307. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів - караються позбавленням волі на строк від шести до восьми років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила одне із кримінальних правопорушень, передбачених статтями 308-310, 312, 314, 315, 317 цього Кодексу, або із залученням неповнолітнього, а також збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у місцях, що призначені для проведення навчальних, спортивних і культурних заходів, та в інших місцях масового перебування громадян, або збут чи передача цих речовин у місця позбавлення волі, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах чи особливо небезпечні наркотичні засоби або психотропні речовини, - караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах, або вчинені із залученням малолітнього або щодо малолітнього, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

4. Особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю кримінальних правопорушень, пов'язаних з їх незаконним обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання (частина перша цієї статті, частина перша статті 309 цього Кодексу).”;

2. Частини 1,2 статті 309 викласти у наступній редакції:

“1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту - караються виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

2.Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб чи протягом року після засудження за цією статтею або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах, - караються позбавленням волі на строк до трьох років».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром