Як партисипація може допомогти оптимізувати шкільну мережу в громадах

26 Травня 2021, 13:29
Фото ілюстративне 717
Фото ілюстративне

Для представників шести областей Західної України відбувся захід, який був присвячений партисипації у громадах.  Учасниками тренінгу стали посадовці, голови та члени робочих груп, які створені у громадах для здійснення оптимізації шкільної мережі з Волинської, Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Рівненської та Івано-Франківської областей.

Про це  Район.Луцьк інформує Волинський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Нагадаємо, що відібрані громади беруть участь у програмі підтримки у формуванні спроможних мереж надання послуг, яку надає Програма «U-LEAD з Європою».

Вебінар відбувся, аби ознайомити учасників з концептуальними ідеями партисипації, стандартами залучення на основі міжнародного досвіду та опрацювати дорожню карту партисипаторного процесу (аналіз, планування, модерація/фасилітація заходів, оцінка) в процесі оптимізації шкільної мережі у територіальних громадах.

Детальніше про партисипацію присутнім розповів  Андрій Кучуран, експерт із комунікацій та залучення громадян Програми «U-LEAD з Європою». Він пояснив, що чимало викликів можна уникнути, якщо залучати мешканців ТГ до спілкування про важливі теми. Партисипація дозволяє реальніше виявляти місцеві проблеми, швидко реагувати на виклики, підвищити рівень довіри до влади, посилити культуру діалогу в громаді, запобігти виникненню конфліктів тощо. Складовими частина партисипації є уповноваження, співучасть, залучення, комунікування та інформування населення.

Зауважимо, що партисипація (від лат. participatio - участь, англ. Participation - причетність) - термін, що позначає культуру участі або співучасті людей, який використовується в різних сферах життя. У територіальних громадах саме партисипація допоможе залучити представників громадськості до ухвалення тих чи інших рішень.

Під час онлайн-семінару представники громад з західного регіону держави розповіли, на якому етапі у них перебуває робота робочої групи для здійснення оптимізації шкільної мережі та з якими проблемами та очікуваннями вони стикнулися.

Під час заходу детальніше обговорили концептуальні ідеї партиципації, дорожню карту партисипаторного процесу, його планування, модерацію та фасилітацію заходів, відмінності між модерацією та фасилітацією, роль модератора/фасилітатора, залучення учасників до рефлексії, діалогу та співпраці, оцінку партисипаторного процесу.

Довідково:

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Читайте також: Як взяти кредит і не пошкодувати про це

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром