Лучанка сорок років створює вишиванки та працює із сотнею технік

24 Травня 2021, 13:13
Лучанка вишиває сотнею технік Відео 1042 Джерело: Суспільне Волинь
Лучанка вишиває сотнею технік

Вишиті вироби лучанки Галини Паушук є в різних регіонах України і за кордоном. Майстриня вишиває майже чотири десятки років і може працювати у будь-якій техніці, а їх є понад сто.

Про історію лучанки йдеться в сюжеті «Суспільного».

За словами майстрині, вишивання стало для неї порятунком від безгрошів’я у 90-х роках.

У вишиваних сорочках Галина Паушук часто поєднує кілька технік. Жіночі і чоловічі сорочки сучасного крою, вишиті переважно білим по білому, майстриня створила нещодавно.

«Є такі роботи, що я їх сама, з голови йшло і зразу вишивалося, то я їх не можу повторити, якби навіть хотіла», – розповідає вишивальниця.

Усі техніки жінка опанувала самостійно.Показує чоловічу сорочку, в якій поєднала геометричний орнамент жовтогарячим, оранжевим і вишневим кольорами.

Як додала майстриня, такі вишиванки притаманні Чернігівщині та Київщині. Ромб на сорочці – символ достатку.

Для Волині, розповіла Галина Паушук, характерна техніка занизування – один з найдавніших швів, що імітує ткацтво. Геометричні орнаменти виконували двома кольорами: червоним і чорним.

Зараз жінка працює над чоловічою сорочкою. Вишиває хрестиком і мережкою. Каже: може не випускати голку з рук по 12-14 годин. Перші картини і рушники вишила у 80-х роках разом з подругою-художницею.

 «Місяцями зарплати не було, а їсти за щось треба було, за щось жити. Ми почали вишивати. Поляки приїжджали і купували у нас такі набори», – каже майстриня.

Жінка розповіла, що зараз постійно їздить Україною на ярмарки народних ремесел. Надихається старими світлинами та вишиванками, які бачить на перехожих різного віку.

Читайте також: До бюджету Луцька йде половина зі сплаченого на Волині роздрібного акцизу

19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром