У Луцьку вшанували визначного льотчика-випробувача

26 Серпня 2017, 21:23
3636

На честь святкування Дня Авіації України вшанували пам’ять видатного льотчика-випробувача, нашого земляка Анатолія Грищенка.

Меморіальний вечір відбувся в суботу, 26 серпня, біля будинку, в якому свого часу проживав Анатолій Грищенко із сім’єю. Влаштувала його Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ» спільно з громадським формуванням «Волинський щит» і Волинським центром міжкультурних комунікацій.

Чимало людей прийшло вшанувати пам’ять ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

«Сьогодні ми зібралися з приводу вісімдесятої річниці від Дня народження Анатолія Грищенка. Людина, яка ціною свого життя зберегла нашу планету від страшної катастрофи. Він, порушуючи наказ, спускався в два рази нижче над атомною станцією і засипав її, щоб вона не зірвалася. На жаль, таких Героїв пам’ятають не всі. Але ми сьогодні з вами тут і через наші серця ця пам’ять передасться нашим нащадкам, тому що саме на таких прикладах мають виховувати підростаюче покоління», – зауважила модератор вечора пам’яті Ольга Саган.





Після її слів до меморіальної дошки Анатолія Грищенка всі присутні поклали разом квіти у формі числа 80.

«Хай йому на небі відгукнеться наше серцебиття, щоб він знав, що на Волині, в місті Луцьку, де він провів своє дитинство, його поважають і шанують», – додала Ольга Саган.

Своїми спогадами та емоціями поділилися ще кілька присутніх, а опісля вечір «перейшов» на неформальний рівень. Всі перемістилися у кафе, де ще тривалий час за чашками чаю обмінювалися всілякими історіями про льотчика-випробувача і ділилися спогадами про нього. Та ще й переглянули короткометражний фільм про Грищенка, за словами одного з організаторів Іллі Смєтаніна, відзнятого в нас, на Волині, у 90-х роках в аматорській кіностудії «Фільмарик».





Довідка: Анатолій Грищенко народився 24 серпня 1937 року. Він випробував понад 30 типів літаків і вертольотів, а в 1986 році брав безпосередню участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Отримавши смертельну дозу опромінення, відважний українець помер у клініці американського міста Сіетл від променевої хвороби, де його намагались врятувати кращі онкологи світу. Посмертно наш славетний земляк нагороджений високими українськими нагородами, а також вищими нагородами США та Росії.

Батько славетного льотчика довгий час був директором Луцького медичного училища, а його рідна сестра досі проживає на Волині, в селі Уляники Рожищенського району.

Анна Манюхіна






 

 

Коментарі
27 Серпня 2017, 01:53
А вiн був комунякою?
27 Серпня 2017, 02:00
Дитячий садочок.Знов Левчук і гоп-компанія знайшли надзвичайно невідкладну роботу для мізків лучан.Ніби нам нема про що думати.ТРУТНІ.ГАНЬБА.
27 Серпня 2017, 13:07
Він був Українцем, все інше не має значення.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром