Софії Ковалевської: «Сюди уже прийшла атмосфера паркінга, і її нічим не викорінити», – лучанин

25 Серпня 2017, 15:23

Житель обласного центру висловив своє незадоволення "модним" нині у Луцьку благоустроєм прибудинкових тнриторій, орієнтованим, в основному, на власників автомобілей, а не на решту мешканців будинків.

Своїм баченням поділився на сторінці Наш Луцьк у Facebook Олександр Шумілін.

Далі подаємо його допис повністю і без змін:

«Колись у мене був двір, а стала парковка. 

Ще в 90-ті тут було багато місця, щоб гратися, зЕлені, великих дерев, пісочниці, качелі. Зрозуміло, що до наших часів все поступово розвалювалося і, зрештою, двір набув вигляду розбомбленого мінами поля.

І ось випала можливість зробити капітальний ремонт. Це безумовно величезний плюс! АЛЕ, що на виході?

Для приблизно 30-ти автомобілів, а це десь 60 людей (з розрахунку, що 2 мешканці двору володіють і користуються машиною) розширюють дороги і роблять безкоштовні парковки. По факту, у решти мешканців (а це вп'ятеро-вшестеро більше, близько 400-450) за їх мовчазної згоди віджали кусок землі, де могли б гратися діти і бути зони відпочинку.

Як приймалося таке рішення, мені не відомо. Але загалом, на прикладі цього двору можна побачити всі ключові "новаторські" ідеї, які літають у луцькому повітрі, і до яких звертаються, як тільки з'являється можливість щось відремонтувати.

Їх не так і багато: 

- Усе старе викорчувати під корінь.

- Замість старих дерев (навіть здорових і дорослих, які садили самі мешканці) посадити пагінці, які виростуть років через 5-10. Ну люди ж почекають.

- Дороги розширити і наробити парковок. (Ну а як? А куди я її маю ставити?) Машина в Луцьку – Бог. Нема машини – ти лох, ніхто з тобою навіть не буде говорити і сприймати серйозно. 

- Накупити найдешевших лавочок і стандартних дитячих качельок і зробити "благоустрій". При цьому, неодмінно на цьому попіаритися і приліпити до купленого продукта табличку зі своїм прізвищем.

- Неодмінно десь поставити кілька парканів. Кілька високих і пару низьких. Обгородити хоч що-небудь! Дитячий майданчик, спортивний, тренажерний. Різниці нема. Паркани у нас люблять. Але для чого вони - хз.

Двір на Ковалевської ще не доробили. Обіцяють тут дерева, спортмайданчики, повний фарш. Але, здається мені, що висадять кілька нещасних напівживих деревцЯ, зафігачять футбольне поле із 3-метровим парканом (щоб не дай бог в машини не попало), поставлять 2-3 гойдалки і качельку-метелика-пружинку ну і все на тому.

Сюди уже прийшла атмосфера паркінга, і її нічим не викорінити. Виходиш з під'їзда як з Там-Тама. Дітям буде цікаво гратися між тойот, мазд і фольцвагенів. При цьому їх власники з червоними очима будуть постійно кричати "відійди від машини!!".

Двір став місцем, де просто ночують – справжній спальний район. Відпочити і погуляти тут не можна. За цим треба їхати у спеціально підготовлене місце типу адреналіна і портсіті. І неодмінно на машині.

ПС. І ще, про самі роботи. Відкрите питання. Хто додумався класти дорожне покриття ТРОТУАРНОЮ плиткою? Це щоб просто красіво було? Я такого ніде не зустрічав».

Читайте також: Софії Ковалевської: вхід до підвалу фактично замурували в ході благоустрою