Де у Луцьку можна вночі купити алкоголь

30 Червня 2015, 10:59
21952

Уже рік в місті заборонено продавати міцні і слабоалкогольні напої, пиво, вина з 22.00 до 8.00. Однак, є «точки», де спиртне можна придбати у будь-яку пору доби.

Міська влада заборонила всім суб’єктам господарювання, крім ресторанних закладів, з 1 червня 2014 року. У ресторанах не можна купити алкоголь на винос. Раніше (з 1 травня 2011 року) заборона стосувалася лише стаціонарних магазинів, що вбудовані в житлові приміщення. Правоохоронці стверджують, що обстановка на вулицях міста із введенням цього обмеження стала спокійнішою.

«Багато мешканців, громадських організацій зверталися до нас із цим питання. Продаж обмежено як у супермаркетах, так і в магазинчиках на зупинках», – каже міський голова Микола Романюк.

 

Та не всі продавці хочуть миритися з обмеженнями, введеними місцевою владою, і втрачати свій заробіток. Зазвичай відпускають градусний товар добре знайомим клієнтам, ховають пляшки у чорні пакети. Нерідко бажання підзаробити перемагає обережність, через що продавці стають адміністративними порушниками і сплачують штрафи.

 

«Працівники відділу муніципальної дружини за підтримки міліції та громадських активістів проводять рейди містом у нічний та ранішній час. Такі перевірки стараємося робити раз на два тижні. Найбільш проблемними ділянками є окраїни міста, особливо вулиці Львівська та Ковельська. Про результати перевірок звітують перед громадою у «Фейсбуку» та на сайті Луцької міської ради», - розповідає Юлія Сиротинська, в. о. начальника відділу.

 

Відповідно до ст. 156 КупАП, штраф за такі правопорушення накладається на продавця об’єкта торгівлі у розмірі 30–100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510–1 700 грн). Адмінпротоколи розглядають адміністративні комісії за місцем проживання (реєстрації) порушника.

 

«Коли забракло, заходжу у магазинчик на зупинці, там продавщиці мене знають, продають без проблем. Спочатку остерігалися, довго переконував, що я не підставлю, а тихенько візьму літр пива і піду. Тепер знайомий з усіма змінами, не бояться продавати», – розповідає коментатор у соцмережі.

«На зупинці «Спиртогорілчаний комбінат» у будь-яку пору ночі пиво чи горілку можна купити без обмежень», – пише інший.

 

Нещодавно рейдові групи перевірили майже 25 об’єктів торгівлі та сфери послуг, де зафіксували порушення ч. 2 ст. 156 КУпАП. Вдалося вільно придбати спиртне у магазині «Домашній» на вулиці Коперника, в магазині «Гурман» на вулиці Гордіюк, у павільйоні на зупинці громадського транспорту «Алтея» по проспекту Волі, 22-А. На продавців вказаних закладів склали адміністративні протоколи за фактом порушення чинного законодавства. Адміністративні комісії визначать розмір штрафу. Відповідальність несе людина, яка порушила заборону і продала алкоголь, а не власник торгової точки. Власники вирішують це питання по-своєму – просто звільняють продавця. Два протоколи протягом трьох місяців надають право обмежити режим роботи закладу торгівлі.

«Чи не найбільш злісними порушниками є працівники заводу «Кромберг і Шуберт». Їхній керівник Славомір Качмарик вважає, що все, що відбувається під воротами заводу, його не стосується. Після зміни до заводу приїздять підприємливі люди, які в пакетах передають спиртне працівникам. Директор порадив нам звертатися до юристів і сказав, що його ця ситуація не обходить. Як наслідок – нетверезих людей переїжджають автобуси, бувають бійки, стрілянини тощо. Була проблема в тому, що міліція ніяк не реагувала. Допоки активісти «Самооборони» принципово взялася за такі об’єкти. Можна стверджувати, що за півроку стали вживати у рази менше». - каже пораду Богдан Климчук, громадський активіст. «Самооборона Волині» спільно з міліцією і дружинниками також  бореться з порушниками режиму у місті.

Якщо порівняти періоди до введення цього обмеження, то кількість злочинів у стані алкогольного сп’яніння зменшилась удвічі. 

«Можливо, громадяни не бачать тієї роботи, яку ми виконуємо, але результати є дуже позитивні – показники із вуличного хуліганства і сімейного насильства значно зменшилися. Під час відпрацювання у магазин посилають підставних осіб, зокрема і неповнолітніх, які купують алкоголь. Після цього працівники міліції фіксують правопорушення і складають протоколи. Люди мають звикнути до того, що вночі треба відпочивати, а не вештатись містом у пошуках пригод. Бо багато злочинів вчиняють у нетверезому стані»,– додає Володимир Солоненко, начальник відділу громадської безпеки УМВС у Волинській області.

 

Ольга ЮЗЕПЧУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром