Волі: запрошують на вечір пам'яті льотчика з Луцька, який ліквідовував наслідки Чорнобильської катастрофи

23 Серпня 2017, 20:32
2793

У рамках святкування Дня авіації України Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈» спільно з громадським формуванням «Волинський щит» і Волинським центром міжкультурних комунікацій організовує вечір пам'яті нашого земляка, видатного льотчика-випробувача Анатолія Грищенка.

Захід відбудеться в суботу, 26-го серпня.

Льотчик дитинстві проживав у Луцьку, Володимир-Волинському, Любомлі та Ковелі, і якому 24-го серпня мало б виповнитись 80 років.


 

Анатолій Грищенко ( http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=7746 ) випробував понад 30 типів літаків і вертольотів, а в 1986 році брав безпосередню участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Отримавши смертельну дозу опромінення, відважний українець помер в клініці американського міста Сіетл від променевої хвороби, де його намагались врятувати кращі онкологи світу.

Посмертно нашого земляка нагородили високими українськими нагородами, а також вищими нагородами США та Росії.

Батько льотчика довгий час був директором Луцького медичного училища, а його рідна сестра досі проживає на Волині в селі Уляники Рожищенського району.

Початок заходу о 15 годині біля меморіальної дошки нашому  земляку на будинку № 12 по проспекту Волі (перехрестя проспекту Волі та вулиці Шопена), де певний час проживав Грищенко та його сім'я.


 

Під час заходу відомий луцький краєзнавець Валентин Люпа, який особисто був знайомий з рідними та близькими видатного льотчика, прочитає стислу лекцію про Героя, покаже унікальні фотографії з його життя та презентоує нині майже невідому книгу про Анатолія Грищенка, написану його колегою.

Після закінчення першої частини заходу в пабі «П'ятниця», що через дорогу, покажуть унікальний короткометражний фільм про нього, знятий на Волинській аматорській кіностудії «Фільмарик» в 90-х роках.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024