У держадміністрації мізкували, як запобігти пожежам

11 Грудня 2015, 09:45
2169

Задля запобігання пожежам і трагічним випадкам на них, влада доручила управлінню служби з надзвичайних ситуацій розробити для органам виконавчої влади та місцевого самоврядування методичні рекомендації – їх використовуватимуть для агітаційної та роз’яснювальної роботи з населенням Луцька та інших міст і селищ краю.

Про актуальність подібних посібників йшлося 10 лютого на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в облдержадміністрації за головування першого заступника голови ОДА Сергія Кошарука, повідомляє прес-служба управління ДСНС.

Під час засідання розглянуто ряд питань, зокрема: про запобігання виникнення пожеж на торфовищах, про навчання населення правилам безпеки життєдіяльності, вжиття заходів для попередження надзвичайних ситуацій і пожеж, загибелі та травмування людей на них протягом осінньо-зимового періоду, а також про погодження Переліку потенційно небезпечних об’єктів області, які підлягають паспортизації та які необхідно вилучити з бази даних Державного реєстру.

У своїй доповіді начальник управління ДСНС області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук наголосив, що цього року в області виникла надзвичайно напружена ситуація з пожежами в екосистемах – в посушливий період в області випало лише 40-70% від норми опадів, а в природних екосистемах щоденно виникало більше 10 пожеж, які рятувальним підрозділам вдавалось ліквідовувати протягом однієї доби. Загалом кількість пожеж в екосистемах протягом 2015 року склала понад 300 випадків, найбільші з яких були зареєстровані в північних районах області. Крім того, виникла значна кількість пожеж в лісових масивах – зокрема, у Камінь-Каширському, Маневицькому, Ківерцівському районах.

Для гасіння пожеж залучалась значна кількість матеріальних та людських ресурсів, а причиною виникнення було, як правило, ігнорування людьми правил пожежної безпеки при поводженні з вогнем. Тільки завдяки комплексному підходу до питання запобігання пожеж на торфяниках та в лісах, активізації проведедння масово-роз’яснювальної роботи серед населення під час спільних рейдів і відпрацювань за участі рятувальників, органів влади, правохоронців, екологів та працівників ЗМІ, вдалося стабілізувати ситуацію.

Для того, щоб запобігти випадкам масштабних загорань в екосистемах в наступному році, комісією прийнято рішення доручити головам районних державних адміністрацій разом з органами місцевого самоврядування забезпечити влаштування  штучних  пожежних водойм для створення необхідних обсягів води на пожежонебезпечних ділянках торфовищ і забезпечити очищення меліоративних каналів від перешкод, кущів і дерев для акумулювання води в меліоративних каналах з метою зволоження торфовищ.

Також потрібно забезпечити створення в установленому законодавством порядку матеріального резерву для гасіння можливих пожеж в природних екосистемах, а серед мешканців сільських та селищних громад слід провести роботу щодо створення ініціативних груп громадян, які надаватимуть допомогу підрозділам служби «101» у ліквідації пожеж.

Як свідчить статистика, протягом осінньо-зимового періоду значно зростає ризик виникнення пожеж в приватному житловому секторі через порушення правил влаштування та експлуатації пічного опалення, а також електричних обігрівачів, через перевантаження електромереж. З метою запобігання пожежам та трагічним випадкам на них, рішенням комісії доручено управлінню ДСНС області розробити для органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Методичні рекомендації з цих питань.

Наголошено, що запобігти пожежам та трагічним випадкам на них можливо за умови постійного проведення масово-роз’яснювальної роботи з правил безпеки життєдіяльності під час комплексних відпрацювань населених пунктів. До цієї роботи слід залучати працівників соціального захисту, правоохоронців, працівників ЗМІ тощо. Особливу увагу цьому питанню слід приділити керівникам органів місцевої влади в Любомльському, Володимир-Волинському та Горохівському районах, де зареєстровано ріст кількості загиблих людей на пожежах порівняно з минулим роком.

Також на комісії було затверджено новий Перелік потенційно небезпечних об’єктів області, а також перелік об’єктів цієї категорії, які підлягають паспортизації і які необхідно вилучити з бази даних Державного реєстру.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром