Серед «вартівців» були колишні оперативники «7-го управління» міліції, – ЗМІ

18 Серпня 2017, 15:47
3325

На базі громадського формування «Варта порядку» існував спецвідділ, до складу якого входили колишні оперативні працівники міліції.

Про це повідомляє ВолиньPost з посиланням на джерела, близькі до правоохоронних органів.

За кілька днів після затримання керівника «Варта порядку» Олександра Тиводара у ЗМІ, які належать волинському «УКРОПу», почали з’являтися повідомлення про «побиття слідчими СБУ громадянина Романа Демидюка». Укропівські ЗМІ активно нав’язували тезу, що він ніякого відношення до «Варти порядку» не має, а є простим такситом.

Проте, як стверджують у виданні, це не так. Посилаючись на джерела, близькі до правоохоронних органів, журналісти луцького ІА стверджують, громадянин Демидюк є колишнім співробітником так званого 7-го управління міліції, яке займалося розвідкою та зовнішнім спостереженням.

Роман Демидюк з керівником фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександром Товстенюком
Роман Демидюк з керівником фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександром Товстенюком

На жаргоні силовиків таких співробітників називають «тихарі». Їхня задача – змішатися з натовпом, стати непомітним та вести спостереження за об’єктом. Для прикладу, для охорони громадського порядку під час проведення Євро-2012 так звані «тихарі» перевдягалися під фанатів, таксистів та навіть безхатченків, щоб непомітно вести нагляд за вболівальниками. 

Читайте також: Під будівлею СБУ зібралися захисники Тиводара

На Майдані під час Революції Гідності багато працівників 7-го управління інтегрувалися в структури євромайданівців та вели спостереження. Одним з результатів роботи «тихарів» стала атака «Беркуту» на позиції євромайданівців на вулиці Грушевського 22 січня 2014 року. Причиною для атаки стало повідомлення від «тихарів», що протестувальникам привезли велику кількість каністр з невідомою сумішшю для виготовлення коктейлів Молотова.

Працівники 7-го управління мають високий рівень інтелекту, спостережливі, винахідливі та мають акторські здібності для того, щоб гармонійно вливатися в будь-яке середовище та розчинятися в ньому.

І всіма цими навичками володіє Роман Демидюк, який не просто був рядовим бійцем у «вартовиків», а очолював так званий спостережно-аналітичний відділ, який підпорядковувався особисто Тиводару та звітував напряму йому, або спонсорам «Варти порядку», в чиїх інтересах фактично й проводилося спостереження.

Читайте також: Боксери, футболісти, охоронці: хто мітингував під управлінням СБУ

В підпорядкуванні у Романа Демидюка було кілька колишніх працівників міліції, які вилетіли з органів через скандали чи після люстрації. Всі вони – добре навчені оперативники з великим досвідом роботи.

Саме тому рядові «вартівці» відверто обурюються, коли в незаконному прослуховуванні, стеженні, побитті звинувачують їх організацію, бо вони дійсно не знали про існування такого підрозділу. Однак спонсори «Варти порядку» прекрасно розуміли, наскільки визначальну роль цей підрозділ відігравав в системі збору компромату та залякування опонентів. Не даремно члени цього підрозділу отримували від 500 до 700 доларів на місяць. 

Затримання Демидюка викликало справжню паніку в осіб, у чиїх інтересах відбувався збір компромату та залякування. Паніку настільки сильну, що укропівські ЗМІ – «Волинські новини», «Аверс» та «1+1» – приділили стільки уваги «пересічному таксистові».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром