Реєструвати речові права будуть місцеві органи влади

10 Грудня 2015, 11:45
2613

Повноваження з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передадуть виконавчим органам місцевого самоврядування – саме ці процедури найпопулярніші серед мешканців Луцька.

Це прописано в ухваленому парламентом 26 листопада в другому читанні законопроекті «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, інформує прес-служба Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Волинській області.

Представники місцевих органів влади мають більшу мотивацію надавати послуги у сфері юстиції, адже вони ближче до людей. Завдяки реформі кошти отримані за надання адміністративних послуг потраплятимуть до місцевих бюджетів і будуть витрачатися на благо місцевої громади: щоб підняти зарплату адміністраторам, щоб відремонтувати дорогу чи дитячий садочок.

Разом з тим, буде запроваджено принцип демонополізації у сфері надання адмінпослуг. Адже, коли послугу надає виключно держава, ця послуга рідко коли буває якісною, а її отримання часто пов’язане з корупційними проявами.

Згідно з законом «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» за Міністерством юстиції та його територіальними органами залишаються повноваження з нормативно-методичного забезпечення державної реєстрації прав, контролю за проведенням такої реєстрації; розгляду скарг на рішення дії чи бездіяльність державних реєстраторів; забезпечення підвищення кваліфікації державних реєстраторів.

Також уперше в системі державної реєстрації прав пропонується запровадити можливість оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку.

Зокрема, особа, яка вважає, що її права порушено, зможе оскаржити відповідні дії чи рішення до територіального органу Міністерства юстиції. У разі незгоди з рішенням вказаного органу за результатом розгляду скарги, його можна буде оскаржити до Мінюсту. Винятки становлять рішення про державну реєстрацію прав, які можна буде оскаржити тільки до Міністерства юстиції або до суду.

Також пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення термінів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Серед нововведень слід вважати, що інформація, наявна в Державному реєстрі прав, є відкритою як за об'єктом, так і за суб'єктом.

Кожен громадянин може отримати відомості про майнові права на нерухоме майно – нерухомість, землю – за адресою, реєстраційними номерами об'єкта нерухомості, по кадастровому номеру земельної ділянки, а також ідентифікаційними даними фізичної або юридичної особи.

Для цього необхідно пройти попередню реєстрацію на сайті Мінюсту.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром