У Луцьку знайшли водяний клапан міжвоєнного періоду

21 Травня 2021, 12:17
1935

Під час реконструкції проспекту Волі знайшли довоєнний гідрант (водяний клапан) – залишок першої системи луцького централізованого водогону.

Про це на своїй сторінці повідомив краєзнавець та очільник управління охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис. Гідрант врятований і наразі буде проходити очистку. 

За словами Олександра Котиса, маленькі люки з написом Zasuwa wodna у Старому місті – це залишки першого луцького водогону, запроєктованого у 1930 році Польським інститутом водогону і каналізації.

Читайте також: У Луцьку виявили старовинне Києво-Брестське шосе

Головним розробником був ректор Варшавської політехніки, президент Варшавського товариства польських техніків Ігнатій Радзішевський.

Кошти, витрачені луцьким магістратом на влаштування водогону, становили за сучасним курсом приблизно 1,5 мільйона доларів. Більшу частину коштів місто отримало в кредит від Банку крайового господарства.

Краєзнавець зазначив, що перші роботи почалися у 1934 році. Збудували станцію на вулиці Фільтровій (зараз тут Луцькводоканал) і до кінця цього року дотягнули труби аж до вулиці Шопена (у той час вона також так називалася). Тож знайдений клапан, якщо не було пізніших ремонтів, походить з 1934 року.

Читайте також: Міжвоєнний Луцьк на світлинах Альтера Кацизне

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром