Про Лесю, дорогу й Карпати: у Луцьку відбулася перша презентація у рамках Літературної резиденції

21 Травня 2021, 09:10
2040

У Волинському національному університеті відбулася зустріч з першим письменником, учасником Луцької літературної резиденції Місто натхнення.

На заході побувала журналістка Район.Луцьк.

Мирослав Лаюк презентував лучанам свій третій роман «Залізна вода». У книзі йдеться про Лесю Українку. За словами літературної кураторки резиденції Ольги Ольхової, дуже символічно, що цю книгу презентують в університеті імені Лесі Українки.

«Для мене це не просто роман, а якась спроба альтернативної історії. Я б хотіла, щоб ми говорили про цю книгу так, як говоримо про Лесю тут. Ми говоримо про Лесині місця: ясен, під яким писала вірші, цеглина, на якій є ім’я її сестри, а ми можемо домислити, що десь там була і Леся. З цих Лесиних стежок і складається Луцька історія Лесі Українки. Власне із такої історії і почався цей роман», – зазначила Ольга Ольхова.

За словами Мирослава Лаюка, за основу книги він взяв кілька місяців життя Лесі Українки, які вона в 1901 році провела в Карпатах. Сам письменник народився в цьому регіоні, а перші роки життя провів у селі, через яке поетеса проїжджала.

«З самого дитинства я нашептаний про те, як Леся Українка їхала через село. У липні 1901 вона зупинилася у домі піаністки Ольги Окуневської. З історії цієї піаністки і розпочинається моя книга», – розповів автор.

Роман має досить складну структуру. У книзі є сучасний герой, який повертається в Карпати і їде тією самою дорогою, якою поетеса їхала у 1901 році. Це шлях на тогочасний курорт «Залізна вода» у віддаленому карпатському селі Буркута. Паралельною лінією йде історія подорожі самої Лесі Українки, яка їде цією дорогою. А за нею слідують різні персонажі, які намагаються з нею взаємодіяти і так чи інакше витворюють власний образ поетеси.

«Я дуже детально вивчив цю дорогу за листами Лесі Українки, за текстами, за спогадами з дому Окуневської. У моєму телефоні є ціла купа різних матеріалів на цю тему», – додав письменник.

На презентації обговорили також різні значення залізної води, характери персонажів, десакралізацію митців та комерційні амбіції Мирослава Лаюка. У тому, що роман вийшов саме в рік 150-річчя від дня народження Лесі Українки, одна відвідувачка побачила лише бажання заробити на продажах і автору довелося переконувати її, що задум написати про Лесю так, як не пишуть у підручниках, виник у нього 15 років тому.

Загалом же присутні зацікавилися і романом, і тим періодом життя поетеси. На завершення зробили автограф-сесію. 












Читайте також: «Так звучить Луцьк»: повідомили повну програму заходів арт-променаду

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024