Депутати мудрували, як врятувати тролейбусників від кризи

10 Грудня 2015, 09:06
5506

Луцьке підприємство електротранспорту виводитимуть з кризового стану підняттям ціни на проїзд, закупівлею б/у тролейбусів з Польщі та скороченням оборотів приміських маршрутних перевезень.

Підприємство «Луцькелектротранспорту» переживає не найкращі часи. Люди вимагають виплатити їм заборговану за три місяці зарплатню, а старі тролейбуси і зношені контактні мережі ще більше гальмують роботу підприємства.

Кризовий стан змусив працівників мітингувати під стінами міськради, після чого депутати вирішили оцінити рівень проблем підприємства із середини. Тож 9 грудня народні обранці завітали на територію ЛПЕ, де їм провели своєрідну екскурсію і розповіли про теперішній стан справ на підприємстві.

За словами виконувача обов’язків директора підприємства Ігоря Грицюка, ситуація із невиплатою коштів працівникам склалася в першу чергу через борг у розмірі 2,8 мільйона гривень - субвенції з держбюджету. По міському бюджету – заборгованість відсутня.

«Вся виручка підприємства, яка надходить від перевезення іде на зарплату. Частину з інших доходів використовуємо для підтримки технічного стану тролейбусів. Ще у нас є контактна мережа, яку також треба обслуговувати. Проводи мережі зношені на 70%, хоч ми щороку закупляємо 1,5 – 2 тонни кабелю і заміняємо найбільш критичні місця», – розповів Ігор Грицюк.

В.о. директора Ігор Грицюк
В.о. директора Ігор Грицюк

Окрім того, у кабелів, які проходять під землею, заводська гарантія становить 30 років. На теперішній момент ці мережі функціонують уже більше 40 років. Це призводить до частих поламок і навіть небезпечних ситуацій.

Сутужно на підприємстві і з умовами праці. Ремонтний цех, де цілодобово трудяться робітники, абсолютно непридатний для повноцінної роботи. У приміщенні відсутнє опалення і протікає дах. Погрітися можна хіба у невеличкій кімнаті, призначеній для ремонту деталей. Проте, за словами працівників, і там опалення провели зовсім недавно.

Підтвердити скрутну ситуацію цифрами попросили колишнього директора підприємства Ігоря Домбіка, який склав повноваження 7 грудня. Він зазначив, що борг по виплаті зарплат можна суттєво зменшити, якщо держава розрахується найближчим часом.

Екс-директор ЛПЕ Ігор Домбік
Екс-директор ЛПЕ Ігор Домбік

Заступник мера Сергій Григоренко запевнив, що Луцький міський голова Микола Романюк докладає усіх зусиль, щоб 2 мільйони 800 тисяч гривень субвенцій були віддані державою уже до кінця грудня. Він також розповів, що на початку весни планують збільшити вартість за проїзд, що також покращить ситуацію з грошовими надходженнями.

«Ми попередньо з колективом обговорювали пропозицію підняти проїзд до 2 гривень. Навіть кондуктори говорять, що їм не зручно шукати 25 копійок на здачу. Тому цю процедуру можна запустити на березень. Це дасть 120 тисяч гривень додаткових надходжень в місяць. Ще плануємо закупити тролейбуси з Польщі. Це дасть можливість оновити автопарк і заробити більше коштів», – зауважив Сергій Григоренко.

Заступник мера Сергій Григоренко
Заступник мера Сергій Григоренко

Окрім того, мерія хоче створити умови для збільшення пасажиропотоку в  тролейбусах. Нездорову конкуренцію зумовлюють перевізники приміських маршрутів, які возять людей з сіл, ставлять нижчу ціну при виїзді за місто і відповідно забирають в електротранспорту пасажиропотік. Тож маршрути планують максимально «обрізати» таким чином, щоб автобуси доїжджали до межі міста і розвантажувалися. А по місту їздитимуть тролейбуси та маршрутки, які сплачують кошти в міський бюджет.

Для вирішення кризової ситуації з приміщеннями, у яких змушені працювати робітники, заступник мера пропонує закласти в бюджеті на наступний рік 1,5 мільйона гривень і повністю зробити дах адмінприміщення та ремонтного цеху. Тоді можна буде і провести опалення.

Проте вирішення усіх проблем Луцького підприємства електротранспорту потребує багато часу. Тож поки на наступний тиждень запланували провести збори штатних працівників, щоб безпосередньо обговорити усі пропозиції та зауваження.

Нагадаємо, що 8 грудня тролейбусники перекрили рух транспорту вулицею Богдана Хмельницького через заборговані зарплати.

1
Луцьке підприємство електротранспорту
Луцьке підприємство електротранспорту

2
Подвір'я ЛПЕ
Подвір'я ЛПЕ

1
Делегація депутатів
Делегація депутатів

1

2
Так ремонтують тролейбуси
Так ремонтують тролейбуси

1
І на даху теж тролейбус ремонтують
І на даху теж тролейбус ремонтують

1
Єдине місце, у якому тепло
Єдине місце, у якому тепло

1
Делегація депутатів
Делегація депутатів

1
Вдячність при виході
Вдячність при виході

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром