У Луцьку виявили старовинне Києво-Брестське шосе

19 Травня 2021, 15:03
1342

Під час реконструкції проспекту Волі у Луцьку виявили Києво-Брестське шосе, яке проклали ще в 1860-х роках.

Про це повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис на сторінці у фейсбуці.

«В деяких місцях на глибині приблизно 30 см починає виринати Києво-Брестське шосе. З огляду на масив старих світлин і архівної інформації, яку я свого часу активно вивчав саме в контексті дорожного і тротуарного покриття, думаю, що це саме ті давні камені, викладені майстрами в рамках великого будівництва доріг в Російській імперії (на більшій глибині бруківки немає, це шосе слугувало аж до епохи асфальту). Дуже цікаво, що історія так близько.

Києво-Брестське шосе проклали в 1860-х роках. У Києві воно починалося від важливої тепер артерії - проспекту Перемоги. У Луцьку проходило через Вульку (проспект Волі), повертало біля монастиря бернардинів, по теперішній Лесі Українки, далі поворот на Ковельську, Красне, і далі», – йдеться у дописі.

Читайте також: Луцьк кінця ХІХ століття на фото професора Адріана Прахова

Це була брукована дорога стратегічного значення. Вздовж неї у різних областях можна зустріти поштові станції в характерному неоготичному стилі. Такий будинок стояв і в Луцьку в районі «АТБ», що на вулиці Ковельській.

Олександр Котис також розмістив опис шосе із книги Тадуеша Стецького «Łuck starożytny i dzisiejszy» (1876).

 «Дванадцять років тому кам'яна Києво-Брестська дорога (chaussée) пролягла вздовж усього міста, що справило на нього оздоровчий вплив. Бо будучи природно незмірно болотистим, стало тепер доступним для багатьох приїжджих. Зрештою, піднеслася і торгівля завдяки мандрівникам з Києва і Волині до Варшави».

Читайте також: Старожили розповіли, як єврейські надгробки опинилися поблизу житлових будинків Луцька

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром