Депутати Луцькради подали звернення проти підвищення цін на газ

18 Травня 2021, 16:30
Фото ілюстративне 2609
Фото ілюстративне

Депутати Луцької міської ради подали звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, де висловили спротив щодо підвищення цін на природний газ.

Відповідне рішення підтримали під час засідання сесії 18 травня.

«Ціна на газ була встановлена 7, 99 гривень, але це рішення проіснувало фактично кілька місяців. Сьогодні ціна уже більше 13 гривень за метр кубічний. Лише за останній рік середня вартість платіжки по Україні зросла на 46% – це офіційні дані Державної служби статистики. Якщо будемо далі спостерігати за таким підвищенням, то виникне величезна криза неплатежів, а це, своєю чергою, стане загрозою вчасному початку опалювального сезону. Люди не зможуть отримувати якісні комунальні послуги, тому що та ціна на газ, яка зараз є, не відповідає доходам громадян, бюджети яких виснажені економічною кризою, ситуацію з коронавірусом, скороченням робочих місць та заробітних плат», – розповів Ігор Поліщук.

 

«ЗВЕРНЕННЯ

до Президента України, Голови Верховної Ради України,

Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення ціни

на природний газ

З 20 травня 2021 року завершується дія «Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 № 867, відповідно до якого Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» здійснювало постачання природного газу для підприємств теплоенергетики. Положенням передбачалося, що НАК «Нафтогаз» забезпечував виробників теплової енергії природним газом для всіх категорій споживачів за умови досягнення рівня розрахунків не нижче 90 відсотків. Оплата здійснювалась після місяця фактичного використання природного газу. Разом з тим, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 № 217 «Про затвердження Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов’язки», НКРЕКП затверджувала щомісячно норматив перерахувань коштів, які надходили як плата за надані послуги з теплопостачання від споживачів, згідно якого уповноважений банк перераховував кошти на спеціальні рахунки гарантованого постачальника за природний газ, відповідно до затвердженої структури тарифу на теплову енергію та послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання. Структурою тарифів не передбачено оплату авансових платежів, крім того, оплата споживачами за надані послуги надходить у наступному місяці за звітним.

Враховуючи вищевикладене та сьогоденні реалії ринку природного газу, підприємства змушені будуть з 20 травня 2021 року закупляти природний газ у постачальників на умовах попередньої оплати або ж під надання банківської гарантії за цінами, встановленими на ринку природного газу.

Аналізуючи ціни на ринку природного газу, спостерігаємо тенденцію на її непомірне збільшення. Відповідно до біржових котирувань на Українській енергетичній біржі ціна природного газу станом на 12.05.2021 року становить 11760 грн./тис. куб.м. з ПДВ. Для порівняння у травні минулого року вартість природного газу для теплоенергетики становила 2 879 грн./тис. куб.м. з ПДВ.

Відповідно до вимог Закону України «Про теплопостачання» тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Встановлення тарифів на теплову енергію нижче від розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання не допускається.

За таких економічних умов комунальні підприємства, що надають послуги з постачання тепла, не зможуть забезпечити обов’язковий рівень розрахунків за отриманий газ та будуть позбавлені можливості його закупляти. Як наслідок, підприємства не будуть здатні надавати тепло та гарячу воду без підвищення тарифів, які і так є непомірними для споживачів.

Витрати на комунальні послуги для більшості громадян України займають перше місце за витратами, особливо в опалювальний період.

З метою уникнення відповідальності за антинародні дії, з столичних кабінетів лунають заклики до місцевого самоврядування не допустити зростання цін на комунальні послуги. Центральна влада, жодним чином не докладає зусиль для забезпечення населення адекватним рівнем цін на природний газ для населення, в тому числі і для послуги з теплопостачання, гарячого водопостачання. Надавачі послуг змушені працювати збитково та фактично банкрутувати.

Уряд фактично в черговий раз намагається залізти в кишені звичайних громадян, які уже за рівнем доходів позбавлені можливості вчасно і в повному обсязі сплачувати за енергоносії.

Ми, депутати Луцької міської ради, представляючи мешканців нашої територіальної громади, висловлюємо рішучий протест проти такої тарифної війни проти власного народу та вимагаємо:

- затвердити прозору та відкриту для населення методику формування цін на природний газ для населення та для постачання сировини для підприємств теплокомуненерго з мінімальним рівнем їх рентабельності;

- ухвалити рішення про спрямування на потреби населення газу українського видобування за ціною закупівель у АТ “Укргазвидобування”, що дозволить миттєво зменшити тарифи;

- забезпечити відкритість діяльності нафто- і газовидобувної галузей та спрямування всього обсягу добутого на теренах України природного газу на потреби населення України, у тому числі для підприємств комунальної теплоенергетики.

Разом з багатотисячною громадою усвідомлюємо, що лише чітка та термінова реалізація зазначених заходів дозволить проводити державну політику з питань тарифоутворення в інтересах народу України та сприятиме підвищенню якості життя людей».

Читайте також: Лучани знову скаржаться на нестерпний сморід від цукрового заводу: що кажуть у міськраді

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром