Луцькому стрітболу - 14: який він нині?

29 Червня 2015, 08:19
9457

Традиція вуличного баскетболу (streetball) у Луцьку сягає 2001 року. З нагоди свята молоді, у Луцьку провели вже 14-ту зустріч.  

Глядачі оточили майданчик гри, багато хто сидів попід Драмтеатром, подекуди стояли в два ряди.

Таке зацікавлення громадськості стрітболом, оживило певні мої спогади.

 Вперше в житті я була глядачкою стріболу в шість років. Увесь центр міста, тодішній "проспект розваг" (докола пам'ятника Кобзареві), особливо ялинки, здавався мені грандіозним, і я почувалась ледь не гномом серед величних споруд і високих чоловіків.

Вони швидко стрибали, полюючи на важкий м'яч, я пам'ятаю, як ним грюкали об землю і як наростала напруга, коли один з гравців ставав посередині поля і мав влучити в сітку, до якої, в моєму тодішньому розумінні, міг дотягтись хіба жираф, тому я сердешно вболівала за кожного, незалежно від форми. Учасники та глядачі хвилювались немарно - це був перший вуличний баскетбол у Луцьку офіційного рівня, і перемогли у ньому - лучани.

Цьогоріч до Луцька завітало 19 команд. Учасники прибули з Володимира-Волинського, Ковеля, Нововолинська, Млинова, Рівного і, ясна річ, Луцька.  У першому півфіналі змагались рівенчани: "Лавісс" та "Сітка". У другому - лучани: "Шарашкіна контора" та "Оксиген". Гра повернулась таким чином, що третє місце виборов "Оксиген"

У фінал потрапляє дві рівноцінні команди, на сьогодні це провідні граці з досвідом всеукраїнських чемпіонатів. "Лавісс" показує азартний конструктив. Я задоволений перебігом гри. Хоча, при всій повазі до рівненьських колег, надіємось, що волинський баскетбол буде зверху, -  вболівальник Олександр.

Спостерігати за перебігом турніру цікаво. Варто сказати, що триває все на пристойному рівні. Минулого року зареєструвалось на 7 команд менше, при чому в професійному плані вони були слабші від сьогоднішніх. Моя відповідальність не дозволяє мені проявляти заангажованість, але як тренер скажу, що гравці вміють приємно дивувати. Видно, що стрітбол для них є якщо не стилем життя, то вагомою його частиною, - Дмитро Чайковський, головний суддя. 

Але хід гри склався таким чином, що з незначним відривом рівненська команда "Лавісс" перемогла лучан зі "Шарашкіної контори". Гості з Рівного кажуть, що запам'ятають цей день як дуже позитивний і виявляють бажання ще позмагатися в Луцьку за нагоди.

  Тоді захід був настільки масштабний, що перекрили рух на всьому проспеті Волі. Зовсім новий формат змагань, який поширений і буденний для Америки, для спортивної сфери Луцька виглядав революційним. Гра на одне кільце і кількість гравців, по три на майданчику від команди, диктує інакші правила, ніж у традиційному баскетболі. Ми були першопроходцями в тактиці стрітболу, а в півфіналі грали проти професійної команди, яка представляла місто у чемпіонаті західного регіону.

 Наша команда мала назву "ВДУ" : я - фізик, Юра Карпюк - географ, Юра Нечай - юрист. У подарунок нам дали калькулятори, медалей не було, але ми й так були потішені перемогою, - пригадує Валентин Савош, учасник першого в Луцьку стрітболу (2001 рік).

Юрій Карпюк, Валентин Савош, Юрій Нечай (фото переможців після турніру).
Юрій Карпюк, Валентин Савош, Юрій Нечай (фото переможців після турніру).

Я переконаний, що заняття зі стрітболу варто практикувати ще з дитинства, відновлювати майданчики і насаджувтаи цей спорт у Луцьку. Я не професійних гравець, але взяв участь у змаганнях, аби отримати задоволення від самого процесу, адже вважаю баскетбол найвидовищнішою спортивною грою світу! Мені особливо закарбувався той день зустріччю з моєю майбутньою дружиною - два роки я був у Польщі, продовжуючи освіту, а тут вона зазирнула на стрітбол. Досі зберігаємо те фото, -  поділився Руслан Теліпський, учасник четвертого луцького стрітболу (2005 рік).

Гості з Рівного задоволені візитом до Луцька і радіють з перемоги.
Гості з Рівного задоволені візитом до Луцька і радіють з перемоги.

Іменинник Артем Шилуха, Едуард Федчук, Дмитро Швагринський (ІІ місце).
Іменинник Артем Шилуха, Едуард Федчук, Дмитро Швагринський (ІІ місце).

Нишпорила в темі стрітболістів Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024