Волинським громадам розповіли, як полегшити трансформацію сектору охорони здоров'я

15 Травня 2021, 12:06
Волинським громадам розповіли, як полегшити трансформацію сектору охорони здоров'я 1921
Волинським громадам розповіли, як полегшити трансформацію сектору охорони здоров'я

Для громад відбувся вебінар, який був присвячений трансформації сектору охорони здоров'я у громадах.

Про це інформує Волинський регіональний офіс.

Цільовою аудиторією заходу стали голови або заступники голів громад, відповідальні  за функціональним розподілом в ТГ за сферу охорони здоров’я, посадовці виконкомів ТГ та управлінці закладів охорони здоров’я.

Радник з питань охорони здоров’я центрального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Володимир Гарасюк зауважив, що всі ми по суті є пацієнтами, а тому маємо бути зацікавлені в розвитку медичної системи в Україні. А Програми «U-LEAD з Європою» є надійним помічником громад у процесі реформування та готова підтримати представників ТГ своїми порадами та експертним супроводом.

З громадами з шести областей Західної України  Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Волинської та Тернопільської  працював Височанський Василь, експерт з підтримки медичної реформи в Україні, магістр менеджменту (адміністрування та управління), спеціаліст з організації і управління охороною здоров’я, експерт НСЗУ, заслужений лікар України.

Він розповів, що теми, які обрані для обговорення неможливо ґрунтовно розглянути в межах одного семінару, проте у громад є завжди є можливість звернутися за допомогою до Програми. Експерт додав, що деякі громади уже повноцінно опікуються медичними закладами, а у деяких цей процес  ще попереду.

Також Василь Височанський пояснив, що зміни необхідні, адже у зв'язку з реформуванням системи охорони здоров'я на 20 % в Україні зменшилися виклики швидкої допомоги, адже українці уклали декларації з власними лікарями і знають до кого звертатися, якщо погіршилося здоров'я.

Захід відбувся, аби підвищити потенціал та здатність органів місцевого самоврядування та керівництва центрів первинної медико-санітарної допомоги та спеціалізованих лікарень, забезпечити належне функціонування закладів охорони здоров’я та якісне надання первинної та вторинної медичної допомоги в громаді.

Під час заходу громади отримали рекомендації щодо алгоритму  передачі закладів охорони здоров'я з районного рівня в громади, проаналізували виклики для ТГ в сфері охорони здоров’я у зв’язку з передаванням закладів первинного та вторинного рівнів із районного рівня в громади, дізналися більше про підвищення можливостей громад у створенні спроможної медичної мережі ПМД та як підвищити потенціал органів місцевого самоврядування в організації надання первинної медико-санітарної допомоги в ТГ.

Під час вебінару його учасники обговорили важливість функціонування та розвитку закладів охорони здоров’я (комунальних некомерційних підприємств) в громадах, ознайомилися з кращими практиками організації та надання первинної медико-санітарної допомоги в громадах, розвинули компетентність управлінських команд закладів охорони здоров’я, а також органів місцевого самоврядування в питаннях: створення самостійного закладу ПМСД, укладення договорів ММС у сфері охорони здоров’я, взяття повноважень по утриманню  лікарень, розроблення та затвердження «Стратегічного планування в секторі охорони здоров’я» та місцевих бюджетних програм  на рівні громади тощо.

Читайте також: Боратинська громала бере участь у Всеукраїнському телевізійному конкурсі

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром