Водолази витягнули зі Стира «невидиму» небезпеку

15 Серпня 2017, 14:24
9779
Плетучі водорості вдвічі більші від людського зросту, гілляччя та скляні пляшки – таким став улов водолазно-рятувальної групи управління ДСНС у Волинській області, яка з ініціативи благодійного фонду «Рідна Волинь» протягом двох днів чистила акваторію річки Стир на центральному пляжі Луцька.
 
Для лучан це популярне місце відпочинку та занять спортом. На пляжі передбачений рятувальний пост, і за словами його працівників, хоч на перший погляд  річка виглядає доволі спокійно, на глибині  відпочивальників підстерігає невидима небезпека. Плетучі водорості подекуди сягають завдовжки у кілька метрів, тонкі  стебла можуть стати пасткою навіть для досвідчений плавців.
 
Іван, керівник водолазно-рятувальної групи Управління ДСНС у Волинській області:
 
– Габаритних предметів, які б становили небезпеку для життя, ми на дні не виявили. У травні минулоріч наша група витягнула велику  колоду і бетонну плиту саме на цьому місці. Цьогоріч дуже багато водоростей. Якщо потрапити у такі хащі, то виплутатись часом непросто, особливо, якщо людина піддається паніці.  Від хаотичних різких рухів тіло опиняється в пастці. 
 
Рятуватися від спеки сюди щодня приходять сотні містян, кажуть, водорості намагаються оминати, але рослини «відвойовують» дедалі більші території.  
 
Наталя, інструктор фізичного фиховання, лучанка:
 
– Не кожне місто може похвалитися річкою, а нам пощастило. Стаж мого відвідування цього пляжу 7 років. Вмію добре плавати, але дуже неприємно, коли живіт і ноги торкаються водоростей. Минулого року тут загинув хлопець, кажуть, заплутався в рослинах. Кілька днів тому мало дівчина не втопилася, добре, що почала кричати, вдалося запобігти трагедії. Особисто я вперше тут водолазів бачу, думаю, мінімум раз на рік таку чистку річки потрібно проводити обов’язково. 
 
Голова  благодійного фонду «Рідна Волинь» та ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитро Глазунов теж регулярно приходить на міський пляж займатися спортом. Каже, купатися у водоростях – відчуття не з приємних:
 
– Немає нічого кращого, ніж після ранкової пробіжки і занять на спортмайданчику пірнути у прохолодну воду. Тут купається половина міста, тому, як і будь-який басейн, акваторію в районі пляжу потрібно регулярно чистити. Час від часу розмовляли з відпочивальниками і багато скаржилися на зарості, які утворилися в річці. Від фонду «Рідна Волинь» ми звернулися з ініціативою до Управління ДСНС у Волинській області, офіційно заключили договір і оплатили роботи. Хлопці з водолазно-рятувальної групи протягом двох днів витягнули цілу гору небезпечних рослин. Кажуть, дно вже чисте, та все ж закликаю на воді дотримуватися чітких правил безпеки. А таку ініціативу із очищення річки думаю зробимо регулярною, – запевнив Дмитро Глазунов. – В планах також окультурити саму територію центрального пляжу, зокрема, впорядкувати місця для паління та вигулювання тварин, заходи в воду і т.п.».
 
 


1

1

1


1

1

1

 
Коментарі
15 Серпня 2017, 18:23
Дмитро респект! Дякую від усіх відпочивальників. В минулому році я витягнула з цих водорослів підлітка
18 Серпня 2017, 00:38
Молодці усі хто долучився. А рідній Волині окремий лайк
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром