Валерій Стернійчук: землі за межами населених пунктів мають належати громадам

14 Травня 2021, 09:55
3227

Для завершення земельної реформи парламент мав ухвалити два важливих законопроєкти - №2194 та №2195. До першого подали понад три тисячі поправок. Понад місяць знадобилося, щоб усі розглянути. Пройти кожну вимагає регламент Верховної Ради. Врешті, 28 квітня проєкт закону ухвалили.

Найближчим часом нардепи мають прийняти ще один важливий законопроєкт №2195 – про продаж земель через онлайн аукціони. Як ухвалення цих законодавчих ініціатив змінить ситуацію на місцях – розкаже народний депутат Валерій Стернійчук.

У чому суть законопроєкту №2194, які можливості отримають громади?

Проєкт закону надзвичайно важливий для повноцінного запуску ринку землі.  По суті, разом із законопроєктом №2195, він завершує децентралізацію і земельну реформу в Україні. Якщо коротко, то громади зможуть розпоряджатися землями поза межами населених пунктів – продавати чи здавати в оренду.

До прикладу, от є Горохівська громада у Луцькому районі. Вона має поза межами села і міста понад 6 тисяч гектарів, які можуть перейти у підпорядкування ОТГ. Це додаткові гроші у бюджет на розвиток громади. Є у нас багато земель, які знаходиться поза межами населених пунктів, але на них розташовані стратегічно важливі об’єкти. У законопроєкті цей аспект теж врахований. Там прописано, що за державою залишаються землі оборони, природоохоронні землі та ділянки, закріплені за державними підприємствами.

Крім того, ще один важливий нюанс - громади через органи місцевого самоврядування зможуть контролювати та регулювати питання самовільно зайнятих земельних ділянок та нецільового використання земель. Зможуть затверджувати містобудівну документацію в межах усієї громади.

До законопроєкту №2195 подали трохи менше поправок – понад 700. Скільки часу може піти на розгляд кожної, чи не буде парламент знову заблокований?

Складно прогнозувати. Все залежить від того, чи будуть автори поправок наполягати на їх розгляді. Якщо ні – процес рухатиметься швидше. У будь-якому випадку, ми ухвалимо цей законопроєкт, адже без нього не можливо завершити земельну реформу, крім того – він робить процес передачі в оренду та продажу земельних ділянок – відкритим.

Землі передаватимуться в оренду та продаватимуться лише через онлайн-аукціони. Будь-яка зацікавлена людина може зайти на сайт і прослідкувати - хто купує, за яку вартість, як пройшли торги. Крім того, сам процес аукціону збільшить вартість земельних ділянок, адже з’явиться конкуренція, будуть брати участь зацікавлені люди. Громади отримають більше надходжень до своїх бюджетів.

Щодо роботи парламенту – якщо його роботу буде заблоковано, як з поправками до законопроєкту 2194, будемо ініціювати позачергові засідання. Як показує практика, це дуже ефективно. Завдяки такому механізму ми змогли ухвалити багато важливих законопроєктів, таких як реформа інституту старост – надали їм більше повноважень, зробили дешевшим розмитнення для «євроблях», проголосували за посилення відповідальності за брехню в деклараціях. Ми не можемо зупиняти роботу парламенту через так званий «поправочний спам», який подають опозиційні фракції. Тому, ініціюємо позачергові.

Чи маєте підтримку громад щодо ухвалення цих законодавчих ініціатив? Яка їх позиція?

Я спілкувався з місцевими депутатами, представниками різних ОТГ. Депутати підіймали це питання на сесіях, виступали з пропозиціями – звернутися до Верховної Ради України, щоб законопроєкти були ухвалені. Більшість – за. Точно знаю, що звернення вже підтримали на сесії Луцької районної ради, у Камінь-Каширському, Ковелі та інших. Законопроєкт №2194, підтримали 284 колег-нардепів. Впевнений, голоси за №2195 теж знайдуться!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром