Недільна велоекскурсія: лучани дізналися історію авіаційного Луцька

14 Серпня 2017, 23:41
2570

Велолюбителі 7 годин накручували педалі двоколісного та знайомились з авіаційним минулим міста.

Велоекскурсія «Стежками авіаційного Луцька» пройшла 13 вересня. 19 учасників. 17 пунктів. 7 годин. Це факти, які характеризують вихідний день двох десятків жителів міста.

Захід влаштувала Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ» спільно з громадським формуванням «Волинський щит».

12:15 ранку. Майже всі учасники на місці. Пункт відправлення – головний корпус СНУ.

«Катаємось на велосипеді вже давно. Років 4-5. Здебільшого по місту, але й буває, що за місто виїжджаємо. Недавно у Звірів поїхали. В основному на вихідних кудись відправляємося. Я приблизно знаю, де визначні авіаційні місця у Луцьку, але цікаво більше історії почути. Може, щось нове взнаємо», – розповідає учасник Вітя.


 

Екскурсоводи переповідають, що син Івана Франка Петро, онук художника Айвазовського Костянтин Арцеулов, льотчики-штурмовики, ветерани Другої Світової війни, Герої Радянського Союзу та інші аси зі світовим ім’ям воювали у Волинському небі, проживали або служили у Луцьку. Арцеулов, наприклад, вперше вивів літак із штопора (стрімке падіння літака з обертанням його навколо своєї осі внаслідок втрати керування – авт.)


 

 «Ми з сином в рамках, так би мовити, просвітницької роботи для підлітка прийшли сюди, щоб покататися на велосипеді у вихідний день. Хоч відірвала його від ноутбука. Ще й погода така хороша. Не жарко, але й не холодно», – ділиться враженнями учасниця велоекскурсії Аня.

1

 

Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки, створений ще у 1999 році, став одним із пунктів маршруту велоекскурсії. Авіаційні комплекси, бронетанкова техніка, артилерійське озброєння та інші експонати, доставлені у музей з різних областей України, захопили увагу кожного.


 

«Екскурсія зовсім не нудна, дуже цікаво навіть тим, хто мало про все це знає. У музеї експонати, звичайно, не в дуже хорошому стані, але те, що екскурсовод Ілля зміг поєднати їх з цікавими історіями – ось це дуже сподобалося», – каже велолюбитель Тарас.

Окрім пам’ятників визначним пілотам та музею, лучани побачили пасажирський лайнер Іл-18Б, фронтовий бомбардувальник Су-24, фронтовий винищувач МіГ-17П  та інші авіаційні пам’ятки міста.


1

 

«Екскурсію планували за 5 днів до дати проведення. Прийшла така кількість людей, яку ми й очікували. Найближчим часом ми також плануємо провести вечір пам'яті льотчика-випробовувача Анатолія Грищенко. «ОВАЛ» проводить заходи лише по авіаційно-ракетній тематиці, а «Волинський щит» під керівництвом відомого краєзнавця Ігоря Левчука проводить заходи по різній історичній тематиці міста, тож ми співпрацюємо. Ця велоекскурсія – один із прикладів спільної діяльності», –  підсумовує організатор заходу Ілля Сметанін.

1

18:30 вечора. Пам'ятний знак загиблому льотчику в полі біля очисних споруд на Вишкові – пункт, де екскурсія закінчилася. 

Ірина ГОЮК

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром