Громади Волині вчили середньострокового бюджетного планування

13 Травня 2021, 10:59
Громади Волині вчили середньострокового бюджетного планування 2180
Громади Волині вчили середньострокового бюджетного планування

Для громад відбувся семінар, який був присвячений запровадженню середньострокового бюджетного планування на рівні місцевих бюджетів.

Про це інформує Волинський РО.

Захід закликаний ознайомити учасників з впровадженням середньострокового бюджетного планування на рівні місцевих бюджетів для ефективнішого використання коштів платників податків та забезпеченню надання якісних послуг населенню. Також завдяки йому у громадах можна більше обґрунтовано підходити до тих чи інших управлінських рішень цільово.

Учасниками заходу стали посадові особи виконавчих органів рад територіальних громад, відповідальні за формування та виконання бюджету з шести областей Західної України  Тернопільської, Львівської, Закарпатської, Волинської, Рівненської та Івано-Франківської. Захід викликав справжній аншлаг, адже його учасниками стали понад 200 представників громад з різних куточків Західної України.

Головною спікеркою на заході виступила Маркович Галина – експертка з питань управління державними фінансами та місцевого бюджетування. Вона розповіла, що бюджетне планування на середньострокову перспективу вже багато років успішно застосовується в більшості розвинених країн світу. Середньостроковий бюджетний план сприяє досягненню вищого рівня стабільності і передбачуваності економічної ситуації. Окрім виконання стабілізаційної функції, середньострокове планування є інструментом розв’язання таких важливих проблем, наприклад, підвищення ефективності бюджетного процесу та фінансової дисципліни, посилення прозорості та ефективності витрачання бюджетних коштів, сприяння розвитку інноваційного потенціалу та інвестиційної привабливості тощо.

До того ж середньострокове бюджетне планування допомагає формувати прогноз бюджету, забезпечити баланс між надходженнями та видатками на кожний рік прогнозу, посилити бюджетний контроль та зрозуміти, куди рухається громада.

Експертка закликала донести до головних розпорядників коштів в громадах інформацію про те, що це не середньострокове бюджетне планування – це не чиясь примха чи забаганка, а міжнародна практика.

Фактично середньострокове бюджетне планування – це формування головними розпорядниками бюджетних коштів плану своєї діяльності на середньостроковий період, визначення обсягів необхідних коштів для досягнення поставлених цілей у середньостроковій перспективі. Зазвичай середньострокові плани розробляються на термін 3-4 роки.

Серед переваг середньострокового бюджетного планування те, що воно базується на чітко сформульованих цілях і пріоритетах бюджетної політики, дає оцінку відповідності поточної політики та її майбутнього впровадження фіскальної стратегії, надає бюджетному процесу риси безперервності й наступності, покращує ефективність розподілу ресурсів, підвищуючи прозорість і підзвітність у бюджетному процесі й забезпечуючи механізм систематичного перегляду бюджетних зобов’язань і пріоритетів витрачання бюджетних коштів тощо.

Також спікерка поради завчасно почати роботу з середньостроковим бюджетним плануванням. Загалом учасники заходу ознайомилися з основними засадами середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні та його перевагами. Також вони розглянули процес складання прогнозу місцевого бюджету та його особливості. Представники громад з шести областей ознайомилися із повноваженнями та функціями учасників бюджетного процесу при складанні прогнозу місцевого бюджету та розглянули орієнтовний план заходів щодо складання прогнозу місцевого бюджету.

Читайте такожПриватні виші зможуть готувати фахівців за державним замовленням

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром