Вишиванки, мед та «маковійчики»: як лучани відзначають Маковія

14 Серпня 2017, 12:32
3899

14 серпня в Україні православні християни відзначають одне з найшановніших свят - Медовий Спас або Маковія. Цього дня у церквах віряни святять воду, квіти та мак.

Відтак, сьогодні центр Луцька заполонили продавці різного краму, які пропонували букети з різних трав, мед та вироби з соломи, пише ІА Волинські новини.

Невеликий букет з трав можна було купити від 5 гривень, а пасічники маленьку баночку меду цінили у 40 гривень. Самі продавці кажуть, що зв’язки трав називають «маковійчиками» і вони мають властивості оберега. Та додають, що кожна рослина в букеті має своє значення, наприклад, м'ята оберігає сім'ю від усякої напасті й додає здоров'я, а сонях уособлює небесне світило, аби воно було завжди ласкавим і милосердним до людей, тварин та рослин.

Дорослі та маленькі лучани охоче купували пахучі трави та мед, аби посвятити їх у Свято-Троїцькому соборі. До слова, багато людей йшли на святкове богослужіння у вишиванках, продовжуючи таким чином традиції предків, які святкували цей день у народному вбранні.

Людей, які святили букети, воду та мед, священики рясно поливали водою та бажали їм міцного козацького здоров’я.





























 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром