Під Луцьком освятили «Вдовине» джерело

11 Серпня 2017, 10:32
4946

У селі Городище-Друге Луцького район освятили джерело Анни, яке нещодавно відновили. Це вже 85 оновлене джерело на Волині.

Про це повідомляє Слава праці.

З ініціативи вчителя географії місцевої школи Володимира Мухи, минулого року була організована екологічна експедиція з вивчення болота (як називають його в народі «Вдовине»), що знаходиться неподалік села Городище. Було записано багато спогадів старожилів не тільки цього населеного пункту, але сусідніх сіл.

Виявляється, що за часів панування королівської Польщі у цій місцині жив пан Зволінський, який мав безліч різних забаганок. Одного разу захотілося йому подарувати своїй пані дику качку і тому, хто її зловить і принесе, обіцяв грошей і наділ землі. Кинулися люди у болото, серед них - Карпо Цинапа, якому вдалося зловити качку. Приніс він її пану, а той за платнею сказав прийти опісля. Скільки не ходив Карпо по обіцяне, але так і не дочекався. 

Спіткала його лиха доля – разом із кіньми впав у болото. Тоді пану запала в очі вдова Карпа та марна була панова затія: вона йому не підкорилася і забрала її життя болотна стихія. Поблизу того місця, де втопилася вдова, з’явилося джерело. Розповідають, що приходили сюди люди, щоб напитися води та втамувати спрагу. Деякі з них поблизу джерела чули пронизливий зойк, і хто знав легенду, вважав, що це вдова сумує за життям.

Краєвиди, де віднайшли джерело, – неповторні. Та й смакові якості джерельної води припали подорожнім до вподоби. Тому місце, що дихає давниною, вирішили облагородити і, в першу чергу, зробити добрий доступ до джерела. Загалом на відновлення джерела знадобилося майже 40 тисяч гривень.

Водоосвятний молебень за участю церковного хору проводили три священики.






 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром