У Луцьку презентували «непідкупну» систему держзакупівель

08 Грудня 2015, 11:41
4864

Із ініціативи обласного управління охорони здоров’я 7 грудня презентовано революційну систему для проведення електронних державних закупівель – «ProZorro».

Представники ГО «Transparancy International» – адміністратори системи «ProZorro» – уже зараз пропонують волинським чиновникам перейти на е-закупівлі, не чекаючи ухвалення всіх необхідних законів.

Система електронних державних закупівель «ProZorro», яку представили старший аналітик ГО «Transparancy International» Віктор Нестуля та керівник відділу розвитку державних закупівель майданчику закупівель «Prom.ua» Андрій Баришполь, має ряд переваг. Одна з головних – система мінімізує людський фактор під час державних закупівель, а отже, зменшує ризики корупції.

Суть «ProZorro» полягає у повній відкритості: кожна людина може он-лайн спостерігати за процесами проведення державних закупівель. Усі торги проводяться на електронних торгівельних майданчиках у мережі Інтернет. Учасники подають документи для пропозиції в електронному вигляді.

Планується, що система матиме автоматичний доступ до багатьох реєстрів документів і баз даних. Тобто, кількість документів, які потрібно надати для реєстрації підприємств і організацій, буде суттєво зменшена. Система повністю нівелює суб’єктивний фактор і запобігає будь-яким проявам корупції, а також підвищує конкуренцію в держзакупівлях.

Переможця торгів система обирає автоматично: ним стає учасник, який запропонував найнижчу ціну. Тільки після цього розкривається назва організації, яка перемогла, і замовник отримує доступ до її пакету документів. Якщо з документами все гаразд, а пропозиція постачальника повністю відповідає вимогам замовника, пропозиція учасника акцептується і впродовж десяти днів укладається договір, який також розміщується на електронній платформі. Якщо ж після перевірки пакету документів з’ясовується, що організація не відповідає критеріям замовлення, пропозицію відхиляють і розглядають наступного учасника.

Хоча система ProZorro працює у тестовому режимі, тут уже проведено близько 32 тисяч тендерів з різною успішністю і різною сумою економії (станом на 07.12.15 — заощадили вже 490 млн гривень). Найбільш успішно з е-системою працює Міністерство оборони України.

Як зазначив начальник управління охорони здоровя Волинької ОДА Ігор Ващенюк, впровадження проекту на Волині може стати не тільки великим кроком уперед у справі організації закупівель в сфері охорони здоров’я, а й значною економією бюджетних коштів.

До слова, 30 листопада в парламенті зареєстровано Проект Закону про публічні закупівлі №3559, згідно з яким електронні державні закупівлі стануть загальнообов’язковими вже з 1 серпня 2016 року.





Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром